Wie in de platenzaak op zoek is naar vernieuwing, kan maar beter direct doorlopen bij de bak van Black Rebel Motorcycle Club. Het is nooit de meest innoverende band geweest en ook op Beat The Devils Tattoo niet.

Maar kwaliteit wordt zeker geleverd. Heel overdreven gesteld is de nieuwste van dit Brits klinkende Amerikaanse trio een geheel overbodige plaat.

Iedereen die in de afgelopen jaren zijn collectie Manic Street Preachers, Oasis en The Verve tot Jesus And The Mary Chain heeft bijgehouden kent het gebezigde vocabulaire van binnen en buiten.

Ronken

De drie ronken en piepen met de volste overtuiging. Dertien nummers die stuk voor stuk de oren doen spitsen en de aandacht erbij weten te houden. Maar helaas blijft knagen dat je het allemaal eerder hebt gehoord. En dan helpt de grote overtuiging waarmee de nummers worden gebracht niet.

Beat The Devils Tattoo is daarmee een plaat die uitnodigt om weer eens de oude klassiekers uit de kast te trekken. Of om je er juist in te gaan verdiepen.

Toevoegen

Want hoewel de Amerikanen zeker geen slechte muzikanten zijn, en een fijn geluid weten neer te zetten, is de vraag vooral wat dit nog toevoegt. Waar is het eigen, typische Black Rebel Motorcycle Club geluid dat de band van de voorbeelden onderscheidt.

Nieuw aan de insteek op deze cd is de blues rock saus. Zoals eens The Rolling Stones dat deden, maar nu gewassen in een bad van jaren ’80 invloeden uit shoegazeland. Vooral het titelnummer is daar een sterk voorbeeld van.

Niveau

Toch brengt het Black Rebel Motorcycle Club niet op het niveau van het debuut B.R.M.C.. Die plaat was een verrassing en maakte de band in een klap bekend. Het zette het trio op de kaart als een van de voorlopers in de wedergeboorte van de psychedelische garagerock.

Opvolger Take Them On, On Your Own bracht vervolgens de werkelijke doorbraak, maar daarna heeft de band dat niveau niet meer bereikt.

Concurrenten

Beat The Devils Tattoo lijkt de weg naar boven te hebben ingezet, maar heeft concurrentie van de garage-revivalgolf die na de Amerikanen kwam.

En die brengen meer nieuws in het oude geluid dan Black Rebel Motorcycle Club hier doet. Misschien is dit de wet van de remmende voorsprong.

6/10