We hebben er in Nederland even op moeten wachten, maar na een klein half jaar verschijnt eindelijk ook hier het tweede album van Alphabeat. In thuisland Denemarken verscheen de plaat al in oktober.

Daar verscheen de opvolger van het uitstekende debuutalbum This Is Alphabeat afgelopen najaar onder de titel The Spell, naar de eerste single. In de rest van de wereld heet het album This Beat Is…

Die titel is een verwijzing naar de hit This Beat Is Technotronic uit 1990, van de Belgische houseact Technotronic. Dat is meteen een duidelijke indicatie van de inspiratiebronnen die Alphabeat hier als uitgangspunt heeft genomen.

Was het op het debuut nog voornamelijk jaren '80-pop wat de klok sloeg, met This Beat Is… schuiven de Denen ons ditmaal toegankelijke eurohouse voor.

House

Je hoeft echter niet bang te zijn dat Alphabeat op het tweede album ineens klinkt als een slechte kloon van 2 Unlimited of Twenty 4 Seven. Nederlandse house en hip-house worden zelfs gemeden.

Alphabeat doet op This Beat Is… vooral denken aan de Italiaanse housegroep Black Box, dat hits had als Ride On Time, Everybody Everybody en Strike It Up. Dat is vooral goed te horen op The Spell, Heat Wave en The Right Thing.

Tandarts

Skandinavische eurohouse ligt Alphabeat logischerwijs ook na aan het hart. Zo zijn de nummers Hole In My Heart en Always Up With You een dikke knipoog naar de zingende tandarts Dr. Alban.

Een bezoek aan Dr. Alban is wellicht aan te raden na veelvuldige beluistering van dit album. Net als op de voorganger zijn veel van de liedjes namelijk erg zoet. Tevens is deze plaat erg gepolijst, meer nog dan het debuut. Veel oppervlakkiger ook qua teksten.

Cubase

De blikkerige synthesizergeluiden van twee decennia geleden worden een tweede leven gegund door Alphabeat. De beats worden bij volledige beluistering van het album erg eentonig. Het lijkt alsof ze allemaal met Cubase 1.0 in elkaar zijn gedraaid.

This Beat Is… is een lichtverteerbare dansplaat geworden. Toch komt Alphabeat goed weg met de kitscherige en glimmende jaren '90-pop en eurohouse. Wanneer de muzikale tijdreis van de Denen lineair wordt voorgezet, staat het derde album vol met happy hardcore.

8/10

Alphabeat speelt op 14 maart in de Melkweg in Amsterdam, 15 maart in de Oosterpoort in Groningen en op 16 maart in Doornroosje in Nijmegen.