Koning winter mag het nog niet helemaal door hebben, maar de lente is begonnen. Nee, het is nog geen 20 maart, maar de tweede Fixkes is uit, en daar waar Fixkes komt, daar komt de zon.

In Ik Was Terug 17 zingt Sam Valkenborgh dat zelf en slaat daarmee de spijker op de kop. En dat geldt niet alleen voor deze terugblik op de jeugd, maar voor geheel Superheld.

Het is de soundtrack bij de eerste lange fietstocht, wapperende kniejurken met bloemetjespatroon en reproductiekriebels in de buik. 

Met titelsong Superheld fietst Fixkes als de Belgische G. Love & The Special Sauce je kamer binnen. De tuindeuren klappen open en als in populaire tekenfilm voor kleine kinderen vliegen de tsjilpende vogels het huis in. Dat goede, warme gevoel verlaat vervolgens de kamer niet meer.

In Rock-‘n-Roll, de eerste single die van deze plaat rolt, is duidelijk de invloed van Weezer terug te horen. Met name het refrein zou zo van hun eerste plaat af kunnen komen.

Hip hop

Een lichte pop- en bluesvibe die over de gehele plaat hangt, maar dan wel gemengd met fijne Belgische praatpop, of zoals de band zelf zegt: 'Hip hop van de straat/De dorpsstraat, tweede naar rechts'.

Daarmee is Superheld een plaat met een zeer fijne flow geworden, een behoorlijke stap vooruit sinds het titelloze debuut. Breder en afwisselender. De opener en titelsong is meteen de spijker op zijn kop. De samenwerking met Flip Kowlier in Superheld leidt tot een aanstekelijke raprock.

Dialect

En net als Kowlier weet Fixkes hoe met dialect te spelen. De teksten vloeien over de verschillende genres die de revue passeren, allen gevuld met melancholie met een flinke knipoog. Fixkes neemt zichzelf dan ook niet al te serieus, en dat is fijn. Maar soms ook een beetje te speels.

Maar de voor de hand liggende rijmschema’s mogen de pret niet drukken. Superheld is op muzikale invulling zo’n verbetering dat tekstuele eenvoud snel vergeten wordt. De ramen open, ook al sneeuwt het buiten, want binnen schijnt de zon met Fixkes. Volgend jaar is het weer een ander, maar Superheld is de eerste lenteplaat van 2010.

7/10