Bijna 40 jaar na het overlijden van Jimi Hendrix vinden zijn erfgenamen het weer tijd voor een serie heruitgaven en een nieuwe release met 12 'nog niet eerder uitgegeven' tracks: Valleys Of Neptune.

Qua composities biedt dit album voor de echte verzamelaar echter weinig nieuws, want bijna alle nummers deden in het bootlegcircuit en op eerdere uitgaven uit de Hendrix discografie al jarenlang de ronde.

Wel zijn de opnames voor dit album uiteraard grondig opgepoetst en klinkt Hendrix warmer en helderder dan ooit.

Goed beschouwd zijn de meeste tracks op Valleys Of Neptune opgenomen terwijl de band aan het oefenen was voor liveshows, of aan het opwarmen voor de echte opnamesessies. Dat maakt deze plaat niet per definitie oninteressant, maar Valleys Of Neptune is hiermee ook geen heilige graal met ‘nieuwe’ Hendrix-nummers, zoals First Rays Of The New Rising Sun dat ooit was.

Inkijkje

Tegen het licht van de originele uitvoeringen biedt Valleys Of Neptune een mooi inkijkje in de ontwikkeling van klassiekers als Red House, Stone Free en Fire. Stone Free is hier te horen zonder percussie en op een lager tempo, wat vooral in de ritmesectie goed werkt.

Fire wordt daarentegen gebracht in veel snellere uitvoering, wat zeker op gitaar een gehaaste en ongeïnspireerde indruk geeft die het nummer geen goed doet. Red House was altijd al broeierig en laid back, maar geeft hier meer ruimte aan Hendrix’ licks en fills, die hierdoor gelijk beter uitkomen.

Outtake

Hear My Train A Comin’ doet qua gitaaropzet denken aan Voodoo Child (Slight Return) en was na verdere uitwerking ongetwijfeld heel interessant geworden. Mr. Bad Luck is een outtake van de sessies voor Axis: Bold As Love en na beluistering is eigenlijk meteen wel duidelijk waarom dit nooit op het album terecht is gekomen.

Na het eerste vers en refrein blijft het nummer zich herhalen en lijkt het niet meer dan een canvas voor wat experimenteer op gitaar voor Hendrix te zijn. De in 1987 aan het nummer toegevoegde bas- en drumtracks van Noel Redding en Mitch Mitchell helpen hier niks aan.

Cream

Sunshine Of Your Love is een instrumentale cover van de hit van Cream, volgens de overlevering een van de favoriete nummers van Hendrix, net als het live vaak gespeelde Bleeding Heart van Elmore James.

Hendrix’ versie van Sunshine Of Love is scherp en biedt hem eveneens voldoende ruimte zijn gitaar te verkennen. Bleeding Heart benadert de vele live versies vrij goed en is daarmee dan ook een van de betere nummers op deze plaat.

Inzicht

Cryin’ Blue Rain en Lullaby For The Summer geven tenslotte inzicht in de muzikale kant die Hendrix op wilde, al klinken beide nummers absoluut onaf en eindigen zelfs vrij abrupt.

Valleys Of Neptune is voor de instappers in Hendrix’ werk waarschijnlijk een teleurstelling, maar deze verzorgd uitziende uitgave biedt voor de alleseters van ’s mans oeuvre zeker een mooie aanvulling.

Remasters

Naast Valleys Of Neptune zijn ook geremasterde versies van Are You Experienced?, Axis: Bold As Love, Electric Ladyland en First Rays Of The Rising Sun verkrijgbaar.

Ook deze uitgaven zien er verzorgd uit en klinken uiteraard als een klok, maar daarnaast bieden ze als aardig extraatje bij ieder album een korte documentaire waarop Hendrix’ vaste geluidstechnicus Eddie Kramer achter de mengtafel verschillende tracks doorloopt en er wat interessante hoogtepunten uit haalt.

Purple Haze

Zo horen we het diep in de mix verstopte koortje van Mitchell, Redding en Hendrix uit Purple Haze en legt Kramer de herkomst van het akkoordenschema van Spanish Castle Magic uit.

Het meeste beeldmateriaal van Chandler, Redding en Mitchell is uiteraard verouderd, aangezien zij allemaal al zijn overleden, en was grotendeels eerder te zien in verschillende andere documentaires, waaronder de Classic Albums serie van televisiezender VH1. Maar voor wie bij laatstgenoemde serie watertandend voor de buis heeft gezeten is dit een absolute aanrader.

7/10