Jason Derülo scoorde vorig jaar al een enorme hit met Watcha Say in Amerika, maar nu moet Europa er ook aan geloven. Het nummer topt hier ook met gemak de hitlijsten.

Inmiddels is hij op tour geweest met Lady Gaga en staat de volgende single alweer klaar.

De sample die hij gebruikte voor zijn eerste hit, een stukje uit Imogen Heap's Hide And Seek, is niet erg voor de hand liggend. De doorsnee pop/r&b artiest vist niet elke dag in de vijver die indie heet.

Dat pleit dan ook voor Derülo. Hij is niet bang om andere genres te verkennen. Van elektronische beats tot een gevoelig deuntje op de piano: de muzikant geeft er zijn eigen draai aan en komt er prima mee weg.

Liefde

De liedjes op zijn debuutplaat gaan vooral over de liefde en de daarbij behorende problemen. Stuk voor stuk zitten de nummers zodanig in elkaar dat ze na een of twee luisterbeurten met gemak meegebruld kunnnen worden. Niet voor niets schreef Derülo eerder al voor onder meer Young Money en Cassie.

Alhoewel een vergelijking met artiesten als Ne-Yo en Chris Brown snel gemaakt is, doet Derülo net iets meer dan zij. Hij leunt veel meer op invloeden uit de popmuziek wat hem meteen aantrekkelijk maakt voor een veel groter publiek.

Lady Gaga

Niet voor niets mocht de zanger dan ook met Lady Gaga op pad, de vaandeldraagster van de hedendaagse popmuziek. Derülo speelt net als haar met de nodige elektronica, maar legt de nadruk vooral op zijn zang en houdt het nog net iets simpeler.

Van uptempo nummers als In My Head en The Sky's The Limit -inclusief flashdance sample- naar rustigere nummers als What If: het staat erop en het klopt. Toch zijn het de snellere dansnummers waar Derülo echt op schittert. De nummers die schreeuwen om stadions en een uitzinnige menigte.

Ryan Tedder

In tegenstelling tot Ryan Tedder van Onerepublic, die ook hoge ogen gooit als songschrijver maar met zijn bandje niet boven de middelmaat uitkomt, kan het Derülo nog wel eens anders vergaan.

Als de zanger het live ook kan waarmaken en nummers van dit niveau kan blijven maken, heeft de wereld er een nieuwe popster bij. Er staan slechts negen liedjes op Jason Derülo, maar wel negen hits.

8/10