In een tijd dat in Nederland de transatlantische samenwerking behoorlijk onder spanning is komen te staan, is een bewijs dat deze ook tot mooie resultaten kan leiden natuurlijk meer dan welkom.

Drie jaar lang werden over en weer van Nederland en Amerika nummers uitgewisseld en uitgewerkt.

Liesbeth Esselink, beter bekend als de Nederlandse samplekoningin Solex, deed het knip- en plakwerk, Boss Hog bracht de blues en soul. 

Amsterdam Throwdown, King Street Showdown! is het enerverende resultaat. Hoewel er drie jaar aan deze plaat is gewerkt, krijg je sterk de indruk dat er alleen in de goede lente en zomerdagen echt aandacht aan is besteed.

Het moment dat willekeurig welke van de vijftien tracks uit de boxen schalt, breekt de zon door de wolken en waait een zacht briesje door je haar. De mix van de scheurende Jon Spencer in vocalen en op gitaar, met de scherpe blaaspartijen en de soulvolle stem van Martinez brengt een milde zomer in je bol.

Rap

Het sterkst zijn de momenten waar aan de mix van funk, blues en samples ook nog een zetje vloeiende raps wordt toegevoegd. Action zet je echt op scherp en ook R Is For Ring-A-Ding vloeit – mede dankzij de inzet van de koebel – als verse yoghurt uit je boxen.

De rest van de samenwerking tussen Esselink, Martinez en Spencer heeft vooral veel weg van het knip- en plakwerk van Beck. Het vrije en losse in de muzikale aankleding en het ambachtelijk samplewerk ademen een sfeer van lofi van de vroege muziekknustelaar.

Ruim

Dat dit resulteert in vijftien fijne liedjes, spreekt haast voor zich. Funk, soul, blues en hip hop als een lekker ruimzittende trui. Maar met vijtien is de trui een tikkie te groot. Begrijpelijk dat het na drie jaar hard werken moeilijk is het mes zetten in het eindresultaat.

Maar echt niet alle nummers hadden op deze schijf terecht hoeven te komen. Juist daardoor wordt de plaat op den duur een beetje eentonig. Gelukkig wordt dat wel gecompenseerd door liedjes waarin het beste van Pussy Galore, Boss Hog, The Jon Spencer Blues Explosion en Solex bovenkomen.

8/10