Coconut in de cd-speler schuiven is als een blik echo, gruis, garage en psychedelica uit midjaren ’70 tot eind ‘80 opentrekken.

De blikopener heeft amper door het aluminium heen gesneden, of de eerste vette repetitieve riff van opener Magnetic Warrior galmt al over je heen.

De derde van het Londense drietal past dan ook precies in het huidige tijdsbeeld, waar sprake is van een zekere shoegaze, psychedelica en noise revival. Liefst allemaal tegelijkertijd, op één plaat in één nummer.

Krautrock

Archie Bronson Outfit gooit dan ook alles op een grote hoop, en doorloopt krautrock tot garagerock en alles wat daar tussen in ooit voorbij is gekomen.

Zo zou Chunk zo door kunnen gaan voor een modernere T.C. Matic, waar even later een drijvende basgitaar en schelle gitaren in wederkerend patroontje beelden van Spacemen 3 oproepen in Harness.

Galm

Verbindende factor op Coconut is de galmbak waarin het geheel rondzingt. Een geluidsmuur die wordt geprojecteerd met plasmaprojecties. In alle psychedelica ligt de nadruk nog steeds op garagerock en de betere basriff, met daaronder stuwende ritmiek met een hoog repetitief gehalte.

Een aantal nummers zijn daardoor zelfs ronduit hypnotiserend, of zelfs extatisch te noemen. Zo is het niet moeilijk in beelden dat erop Magnetic Warrior een bedwelmde dame op blote voeten en een bebloemde jurk met de ogen gesloten als een slang staat te dansen.

Ruis

Tien nummers die in ruis over je heen rollen, maar je vooral ook richting de dansvloer voeren. Productiewijs wordt hier flink aan bijgedragen door verschillende lagen aan effecten, whoohoo koortjes en synthdrums.

Zo wordt in Wild Strawberries het al hoge tempo nog eens versterkt door een dik aangezette hi-hat in de mix en horen we in de verte een doordrammende drumcomputer doorknallen.

Nieuwerwets

Coconut zakt geen moment in, elk moment komt aan, elke track werkt. Dit is een dansplaat voor rockers en een rockplaat voor dansers.

In eerste instantie lijkt het geluid wat belegen en achterhaald, maar bij nauwkeurige beluistering blijkt dat de heren er met de nodige hulp van moderne middelen een eigentijdse en eigen draai aan hebben gegeven. Nieuwerwetse garagenoise met shoegaze en zelfs disco invloeden, toe maar.

8/10