Met zijn tweede langspeler levert het vanuit Los Angeles opererende powertrio Year Long Disaster een heel degelijke en professionele hardrockplaat af, die echter te anoniem klinkt om voor de totale openbaring die de titel suggereert te kunnen zorgen.

Zoals al uit die titel blijkt heeft de groep in ieder geval geen gebrek aan pretenties. Ook het bij het promo-exemplaar van deze schijf geleverde infoblaadje laat daar geen misverstand over bestaan.

Zo leren we dat het album losjes gebaseerd is op Michail Boelgakovs befaamde roman De Meester En Margarita en handelt over de onontbeerlijke rol die de duivel en het kwaad in deze wereld te spelen hebben.

Ongepast

Nou is dat natuurlijk allemaal heel leuk en aardig en ook zeer zeker geen ongepast concept voor een rock ‘n’ roll plaat, aangezien dat genre zoals bekend altijd al een sterke affiniteit met de chaotische krachten van de duisternis heeft gehad.

Nog een geinig weetje is dat zanger en gitarist Daniel Davis de zoon is van snarenplukker Dave Davies (en daarmee dus neef van frontman Ray Davies) van The Kinks.

Inhoud

Uiteindelijk gaat het echter toch om de muzikale inhoud van het album en wat dat betreft valt vooral te melden dat we hier weliswaar met een heel kundig in elkaar gedraaide, maar geen bijzonder originele hardrock schijf te maken hebben.

Goed, het drietal is zonder meer prima op elkaar ingespeeld, wat trouwens ook wel mag als je tours met onder andere The Cult, Velvet Revolver, de Foo Fighters en Motörhead achter de rug hebt.

Op rockicoon Lemmy heeft het daarbij blijkbaar een dusdanig goede indruk achtergelaten, dat hij wel aan Kerrang! kwijt wilde dat 'Year Long Disaster rock ‘n’ roll muziek speelt zoals het gespeeld moet worden'.

Eerbetoon

Misschien is het dan wel als eerbetoon aan hem en zijn aardige woorden dat Love Like Blood zo sterk aan Motörhead herinnert. Waarom Seven Of Swords rechtstreeks van een Led Zeppelin album lijkt te zijn geplukt, blijft echter nog steeds een raadsel.

Het grote euvel van deze schijf (en groep) is kortom dat een eigen smoelwerk ontbreekt. Neemt niet weg dat Year Long Disaster met Black Magic; All Mysteries Revealed een ambachtelijke en tamelijk afwisselende plaat vol pakkende hardrock liederen heeft afgeleverd.

7/10

Year Long Disaster speelt op 3 april op Paaspop in Schijndel.