Het Britse elektronicaduo Groove Armada staat vooral bekend om zijn luchtige dancehits. Op Black Light laat Groove Armada zich echter van een andere kant horen.

Oprichters Tom Findlay en Andy Cato laten horen dat Groove Armada ook een donkere kant heeft. Geworteld in grauwe new wave en synthpop haakt het duo hiermee naadloos in op de jaren '80-trend die momenteel gaande is.

Het geluid van Groove Armada is altijd aan ontwikkelingen onderhevig, maar op de albums Vertigo en Goodbye Country (Hello Nightclub) betrof het vooral house en aanverwante stijlen.

Met Black Light zet Groove Armada verdere stappen richting het festivalpubliek, met een combinatie van rock en electro. Dat pad werd eerder al voorzichtig bewandeld op Lovebox en Soundboy Rock.

Historie

De synthpop van groepen als The Human League, Heaven 17, Soft Cell, New Order en Depeche Mode vinden hun weg op Black Light. Het number Warsaw lijkt een eerbetoon aan Joy Division, dat zich aanvankelijk de Poolse hoofdstad als bandnaam had aangemeten.

De single Paper Romance lijkt dan weer vooral beïnvloed door David Bowie. Afsluiter History, ingezongen door de in Engeland nog altijd populaire Idols-winnaar Will Young, klinkt als een eigentijdse remake van de Bronski Beat-klassieker Smalltown Boy.

Bryan Ferry

Roxy Music-zanger Bryan Ferry is eveneens een groot voorbeeld voor Groove Armada. Hij krijgt met Shameless een van de betere nummers op de plaat in zijn maag gesplitst als gastvocalist.

Naast de eerder genoemde Will Young worden de overige vocalen verdeeld onder Nick Littlemore (Pnau, Empire Of The Sun), SaintSaviour, Jess Larrabee en Fenech-Soler.

Gekopieerd

Tot de betere nummers op Black Light behoren Fall Silent en de Bananarama-achtige single I Won't Kneel. Veel van de andere nummers klinken wat vlak en weinig origineel. Groove Armada heeft zich niet laten inspireren door de eighties, maar deze simpelweg gekopieerd.

Black Light bevat enkele sterke muzikale ideeën, maar helaas blijven die slechts bij schetsmatige uitwerkingen. Alle gastvocalen ten spijt, blijft dit een matig album van Groove Armada met enkele uitschieters.

6/10