Sommige mensen zijn rusteloos, muzikanten in het bijzonder. Daarbij leven ze vaak ook nog in totale overlevering van een specifiek genre. Zo ook Anton Newcombe, die na tien albums wederom zijn wezen laat vervellen, klaar voor een nieuwe aanval op de luisteraar.

The Brian Jonestown Massacre is een neo-psychedelische band uit California met een reputatie. Actief sinds 1990 heeft hij al de nodige innovatieve en verrassing gebracht.

Kenmerkend zijn de muur van geluid, Spacemen 3 georiënteerde drones, psychofolken en wat sprankjes shoegaze hier en daar.

Daar is in de laatste jaren ook nog een tikje dance in gekropen. Muziek met vele invloeden die vaak als eerbetoon in de titels terugkeren, zoals ook bij deze plaat. Who Killed Sgt. Pepper is een slipperig geval.

Nu gevestigd in IJsland, geholpen door europese muzikanten en in een hernieuwde samenwerking met de oude mede-oprichters en wederom Spacemen 3 bassist Will Cruthers, grijpt Newcombe terug op nieuwe en oude elementen. Krautrock, repetitieve loops, cut-up techniek, etnische beats en een dansvloervibe vormen het gezicht van dit product.

Patroon

Geen van de nummers doorloopt eenzelfde patroon. Tunger Hnifur klinkt als Marilyn Manson die het eindelijk eens goed heeft in de disco.

This Is The One Thing We Didn’t Want To Have Happen is een schaamteloze mix, zo niet jatwerk, van Joy Division en Scala, daar waar This Is the First Of Your Last Warnings wordt voortgedreven door akoestische gitaren, drones en Indiaanse beats aangevuld met briesje van vrouwelijke vocalen.

Mocht je de muur van geluid missen, dan kun je daarvoor terecht bij The One, dat klinkt als een trein die door een muur heen dendert. Voor iets meer mellow kun je dan duiken in Detka! Detka! Detka! dat klinkt als Falco leunend op Russische folk.

Worteltjes

Er zijn van werkelijk vele smaken iets, misschien zelfs iets te veel. Van hoogst briljant (Feel It, met een meedogenloze, onweerstaanbare ritmesectie) tot - zelfs onder invloed - ronduit afschuwelijk (Let’s Go Fucking Mental).

Aan het eind van de plaat vraag je je dan ook af waar het allemaal ook al weer over ging. Daarmee is deze nieuwste voor de fans een onverwacht cadeau, maar niet voor de mensen die bij het eten de worteltjes van de erwten scheiden.

7/10