2010 wordt het jaar van de folk en de soul. Beide genres kennen interessante en sterke nieuwe releases en weten hun weg naar de radio te vinden. Het is niet ondenkbaar dat folkduo Turin Brakes daarvan zal meeprofiteren.

Met het toegankelijke Outbursts leveren Olly Knights en Gale Paridjanian een volwassen vijfde plaat af, die invloeden citeert van onder meer Paul Simon, Jeff Buckley, Crowded House, The Beatles en Radiohead. Of, in de meest ongunstige momenten, van Electric Light Orchestra en Little River Band.

Op Outbursts vloeien akoestische pop, elektronisch versterkte folk en orkestrale rock samen tot fraaie luisterliedjes. Mooie timide popliedjes met, zoals de titel al verraadt, enkele muzikale erupties.

De eerste vier albums van Turin Brakes - waaronder het succesvolle Ether Song - werden allen uitgebracht bij Astralwerks, dat verleden jaar een verzamelplaat van het duo uitbracht. Outbursts is de eerste release voor het befaamde indielabel Cooking Vinyl.

Nadruk

Het vorige album Dark On Fire, dat alweer uit 2007 dateert, was een tijdelijk uitstapje waarop Turin Brakes flirtte met andere genres, waaronder postrock en new wave.

Inmiddels is het tweetal weer teruggekeerd bij de folkpop, met opnieuw meer de nadruk op akoestische sounds. Achter de groep staat ditmaal wel een strijkorkest, dat regelmatig aanzwelt.

Imperfecties

Een ander opmerkelijk verschil met de voorganger zit 'm in de productie. Toen was Ethan Johns (Ryan Adams, Kings Of Leon, Paolo Nutini) verantwoordelijk voor de geliktere rockproductie, die niet bij alle liefhebbers in de smaak viel.

Ditmaal nemen Knights en Paridjanian grotendeels zelf de productie in handen. Dat resulteert in een meer organisch geheel, waarbij imperfecties niet volledig zijn weggepoetst.

Overhand

Indrukwekkende, soms Beach Boys-achtige koortjes op Paper Heart, Apocolips en The Letting Down passen mooi bij de rondzwevende vocalen van Olly Knights.

Imposant georkestreerde ballades hebben de overhand op Outbursts, al zijn vooral de popnummers van Turin Brakes sterk. Het is niet zomaar dat Take That een liedje van de heren opnam voor het album Circus.

Turin Brakes blinkt uit met uptempo nummers als Sea Change, Will Power en Never Stops. Één van deze nummers zou zomaar bij 3FM of Radio 2 op de playlist kunnen eindigen, zeker met de huidige aandacht voor bands als Mumford & Sons, Moss en Train. Een oplettende muzieksamensteller mag Turin Brakes niet over het hoofd zien.

8/10