Na zestien jaar afwezigheid verschijnt er weer een nieuw album van Foreigner. Zanger Lou Gramm is inmiddels vervangen door ex-Hurricane-zanger Kelly Hansen. Met gitarist Mick Jones nog altijd in de gelederen blijft de vertrouwde Foreigner-sound deels overeind.

Het lijkt een trend onder ouder wordende rockbands: gewoon weer een plaat uitbrengen en wereldtournees doen. Zelfs al heeft de oorspronkelijke zanger er geen fut meer in; vanwege overlijden of anderszins.

Queen is daar uiteraard het beroemdste voorbeeld van, maar ook de in de VS enorm populaire rockband Journey maakte een geslaagde comeback; ondanks dat frontman Steve Perry hier geen deel van uitmaakte.

Hetzelfde geldt voor Foreigner. De Brits-Amerikaanse rockgroep scoorde een dikke rij hits tussen 1977 en 1987. Oorspronkelijke zanger Lou Gramm verliet de band eind jaren '80, maar keerde in 1992 tijdelijk terug. Hansen vervangt hem en dat doet hij niet onaardig.

Stilgestaan

Wanneer je het nieuwe album Can't Slow Down opzet, krijg je het gevoel alsof de tijd heeft stilgestaan. Dit album had net zo goed vijftien of twintig jaar geleden gemaakt kunnen zijn. De meest recente invloed die hier te traceren valt is Bon Jovi, wiens muzikale progressie ook reeds in 1992 gestagneerd is.

Zelfs met sterproducer Mark Ronson (stiefzoon van Mick Jones) achter de knoppen bij het slotnummer Fool For You Anyway zou je denken dat deze plaat al lang geleden is opgenomen. Overigens een van de betere nummers op het comebackalbum, mede dankzij de blaassectie.

Nabootsen

Heel even dreigen de rockers hip te worden op In Pieces, maar het resultaat doet aan het eind van de rit toch meer denken aan Creed of Nickelback dan aan de glorietijd van Foreigner. Het is opvallend dat Foreigner hard zijn best moet doen om zijn eigen geluid na te bootsen.

Rockballads When It Comes To Love en I'll Be Home Tonight zijn duidelijk gebaseerd op de eerdere hits I Don't Want To Live Without You en I Want To Know What Love Is.

Vaal

De rockballads pakken het beste uit. Extreem radiovriendelijk en tijdloos. Op de vlottere rocknummers klinkt Foreigner als een vaal coverbandje van zichzelf, dat niet kan tippen aan rockklassiekers als Cold As Ice, Say You Will of Juke Box Hero. Zelfs ondanks prima vocale prestaties van Kelly Hansen.

De excellente songschrijfvaardigheden van Jones, Hansen en hitcomponist Marti Frederiksen (Aerosmith, Mötley Crüe, Faith Hill) zijn routine geworden en hebben nergens meer de glans van de beroemde radiohits die hele volksstammen kunnen meezingen.

Geen echte fan van Foreigner? Hou het dan bij die fantastische verzamelaar met goeie ouwe Lou Gramm. That was yesterday!

5/10