Na vijf platen van de Fun Lovin’ Criminals is duidelijk dat ze niet van de verrassingen zijn. Op het zesde album, Classic Fantastic, worden we na vijf jaar van “radiostilte” dan ook getrakteerd op hetzelfde recept.

En hoewel de verrassing er dan wel vanaf is, blijft de kwaliteit van de heren duidelijk overeind.

Niet dat Classic Fantastic een klassieker als Scooby Snacks uit 1996 gaat opleveren. Die tijden zijn voorbij, maar de typische mix van rock, funk, hiphop, latin en jazz die de band midden jaren ’90 op de markt zette, blijft een zekere zweterige sexy swing behouden.

De diepe, haast erotiserende, vocalen van Hugh Morgan brommen zwoel wanneer nodig (She Signs At The Sun), maar weet ook hoe te spugen (Jimi Choo).

Springnummers

Het zesde album is dan ook precies wat de fans van het trio verwachten. Fijne springnummers als The Originals of juist heerlijke heupwiegtracks als opener Mars.

Diepe, reflectieve teksten over het leven heeft Fun Lovin’ Criminals nooit gehad, dus ook nu zijn de drie al swingend op zoek naar de plaats “where the party’s at”. Waarschijnlijk maar al te goed beseffend dat het feest daar is waar zij zijn.

Zwoel

Want deze zwoele criminelen brengen met hun groovende muzikale mix en gangsterverheerlijking de meest starre in het zwart gestoken maffiosi nog in beweging.

De productie van Tim Latham – Tribe Called Quest, KRS-One, De La Soul – speelt hier een zekere rol in. De losse hiphopsfeer die hij er in mixt, zit Fun Lovin’ Criminals als gegoten. Af en toe klinkt Classic Fantastic zelfs alsof de band gewoon in je huiskamer staat te spelen.

Knap

Dit is Fun Lovin’ Criminals zoals we de band in de afgelopen zeventien jaar sinds oprichting hebben leren kennen, en zoals ze over zeventien jaar nog zullen klinken – mits ze dan nog bestaan – vrij, swingend en opzwepend.

Op zich een zeer knap gegeven om zes platen te maken met praktisch hetzelfde geluid, maar toch altijd net iets anders en kwalitatief goed. Oké, er staat geen Scooby Snacks op, maar de cd past bij de status van de band en is dus gewoon goed.

7/10