The Rudolfs - Streets of Glass

The Rudolfs. Dat klinkt alsof drie Duitse slagers de studio ingedoken zijn om een cd op te nemen, maar niets blijkt minder waar. Het gaat hier om een vijftal jongens uit Katwijk die beïnvloed door Nirvana, The Doors en Sonic Youth besloten een plaat op te nemen.

Na een optreden bij De Wereld Draait Door, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat The Rudolfs doorbreken bij een groot publiek. Ware het niet, dat een van Nederlands populairste programma's tegenwoordig elke dag een bandje op bezoek heeft.

Dan moet er na The Mad Trist, Tim Knol, De Staat en vele anderen eens een voorbij komen die het niet gaat halen. Spijtig genoeg kan The Rudolfs er nog wel eens met die twijfelachtige eer vandoor gaan.

Basis

Nu is er in principe niet heel veel mis met Streets of Glass, maar nergens is er een nummer dat er bovenuit springt, een liedje dat de basis kan vormen voor een serie uitverkochte concerten.

Geen Dear Simon of The Journey of the Fantastic Underground. Veertien keer middelmaat.
Feit is wel dat het bij vlagen goed in elkaar zit en in ieder geval wel rockt.

Vooral de invloeden van Nirvana zijn goed terug te horen, al is het vooral omdat de stem van zanger Leo van Duijn wel heel erg op die van wijlen Cobain lijkt.

Oud

Dat werkt in zijn voordeel, maar tegelijkertijd ook in zijn nadeel: het voelt zo oud. Streets of Glass kabbelt van nummer een tot en met twaalf rustig voort, zonder uitschieters en piekt eigenlijk veel te laat.

Gelukkig gaat The Rudolfs op Streets of Glass ook spelenderwijs langs een paar andere genres. Waar de wat ruigere rock als een rode draad door het album loopt, springen de nummers die daar vanaf wijken er bovenuit. In The City, dat het meest toegankelijke nummer zoekt het meer in de poprockhoek.

Meezingers

Dat is een kant die The Rudolfs nog veel meer kan en eigenlijk moet uitbreiden. Geschikte nummers voor op de radio. Nummers die blijven hangen bij het publiek en uiteindelijk op de nodige meezingers mogen rekenen.

Ook Uncle Tom, dat iets meer rockt dan de voorganger, heeft alles in zich om een hitje te worden. The Rudolfs is nog niet klaar, maar ook zeker nog niet afgeschreven.

6/10

Tip de redactie