Alkaline Trio - This Addiction

Een goede verslaving werkt snel. Je duikt in de ervaring, wil de gelukzaligheid herhalen en voordat je het weet is een dagelijkse tocht naar de leverancier een feit.

In de titelsong van het zevende album van Alkaline Trio is de verslaving de perfecte vrouw, de heroïne, en zijn alle andere vrouwen de metaforische methadon.

Helaas kan This Addiction zelf niet eens doorgaan voor punkpopmethadon. Alkaline Trio gaat terug naar haar wortels medio jaren ’90, maar weet dat elf nummers lang zonder enige echte vorm van overtuiging te doen.

Veel van de liedjes zijn inwisselbaar en klinken weinig doordacht. Het doet je vooral terugverlangen naar die jaren waarin bands als NOFX en Green Day hoge ogen gooiden binnen het genre.

NOFX doet met redelijk succes nog steeds hetzelfde als in 1983 en Green Day is inmiddels uitgegroeid tot stadionpunk. Prettige punkrock voor zonnige dagen.

Passie

Alkaline Trio zal het zo niet vergaan. Op deze plaat ontbreekt vooral de passie. Tekstueel is hij zwak, muzikaal nog zwakker, als in zo voorspelbaar en eentonig dat het een grote pap wordt.

Met behulp van het doortrekvel ‘Hoe maak ik een punkrocksongs?’ zijn elf nummers in elkaar gezet. Break hier, trompetje daar, meezing refreintje nu. Nou staat punkpop al niet bekend als het meest verrassende en aan vernieuwing onderhevige genre, maar een zo fantasieloze invulling is haast beschamend.

Poëziealbum

De poëziealbumlyriek past bij de leeftijd van de band, en daarmee dus niet bij die van de bandleden. “I can row row my boat back to shore someday/So are you coming with me” uit Off The Map of uit Draculina de openingszin “Whatever happened to Wonderland?/Where’d Alice go?” zijn daar twee van de vele voorbeelden van.

De relatief donkere invulling van de teksten maakt het nog enigszins goed, maar Alkaline Trio is geen Everclear en mist de scherpte van tong om dit echt body te geven. Het blijven elf (verloren) liefdeliedjes.

Afkicken

Eigenlijk zou je haast de vraag gaan stellen of een band die de gemiddelde leeftijd van zijn fans begint te naderen nog wel bestaansrecht heeft. Geen legitieme vraag met NOFX die als band tegen de dertig loopt of Green Day die ook al dik de twintig is gepasseerd.

Maar als Alkaline Trio die respectabele leeftijd ooit wil bereiken, zullen ze toch het roer om moeten gooien. Van deze verslaving is het in ieder geval makkelijk afkicken.

4/10

Tip de redactie