Niets is zo vergankelijk als het succes van een meidengroepje. Laat staan als ze voortkomen uit een programma als Popstars: The Rivals. Toch is Girls Aloud in eigen land de meest succesvolle meidenband sinds de Spice Girls.

Cheryl Cole poept als eerste van haar Girls Aloud-collegaatjes een volledige langspeler uit, getiteld 3 Words. Will.i.am (William Adams) van Black Eyes Peas stond als vader aan de wieg van dit eerste geesteskind van de populaire Britse brunette.

De samenwerking tussen Cole en Will.i.am komt voort uit een vocale gastbijdrage die de zangeres leverde op de single Heartbreaker uit 2008. De rapper annex producer was zo onder de indruk van deze mooie mevrouw, dat hij aanbood een deel van haar debuut 3 Words te produceren.

Bedingfield

Niet alleen het lijstje aan producers is indrukwekkend; ook de songwriters op 3 Words zijn niet de minsten. Wat te denken van Sam Watters (ex-Color Me Badd) en Louis Biancaniello, gezamenlijk verantwoordelijk voor hits van zangeressen als Kelly Clarkson, Jessica Simpson en Natasha Bedingfield.

De ballad Don't Talk About This Love is een cover; het origineel is van Nikola Rachelle, de jongere zus van Daniel en (de reeds eerder genoemde) Natasha Bedingfield. De hitsingle Fight For This Love met diens middelbare-schooltekst komt uit de pen van Andre Merritt, eerder verantwoordelijk voor hits van Rihanna, Chris Brown en Omarion.

Singles

De pulserende titeltrack is een lekkere opener. Al meteen horen we Will.i.am; ditmaal niet als rapper, maar als zanger. Reeds een hit in Engeland, belooft deze toekomstige single een vette knaller te worden in de Europese discotheken.

De derde single is het door Ingrid Michaelson geschreven liedje Parachute, één van de prijsnummers op de plaat. Rain On Me en Stand Up zijn beide van mindere kwaliteit, al zijn ook deze popdeuntjes beslist potentiële singlekandidaten.

Samples

Erg sterk is Heaven, dat eveneens op de shortlist kan voor eventuele singles. Het is gebaseerd op een sample uit Is You van D.I.M. en is een van de slechts vier nummers waarin Cole als schrijver een hand in had.

Meer samples vinden hun weg op 3 Words. Nevermore van Renaldo Domino is verwerkt in Happy Hour en Little Lies van Fleetwood Mac wordt schaamteloos misbruikt op Boy Like You. Een remix van Will.i.am's Heartbreaker is de afsluiter, hoewel Cole hierop vooral fungeert als reserve-Fergie.

Sterk

3 Words is een sterk debuut. Het album kenmerkt zich bovenal door sterke A&R; grondig bij elkaar gezochte liedjes en consistente productie.

Stuk voor stuk Top 40-materiaal voor liefhebbers van Kylie Minogue en Pixie Lott. De rol van Cheryl Cole is bijna geheel gereduceerd tot 'lekker wijf op de hoes', want haar stem is volledig inwisselbaar.

8/10