Eigenlijk zou Rebirth van Lil Wayne april vorig jaar al in de schappen liggen. Maar de plaat moest perfect worden en had dus meer tijd nodig. Nu, begin 2010, is er dan eindelijk zijn eerste ‘rockalbum’.

Rockalbum staat tussen haakjes ja, want eigenlijk is het teveel eer voor een cd waarop Lil Wayne krampachtig de rockster uithangt. Waar hij als rapper het ene na het andere geniale album aflevert, zullen zijn prestaties als rocker niet de geschiedenisboeken ingaan.

De tijd die Lil Wayne voor deze plaat nodig had, zegt eigenlijk al genoeg. Een rapper die normaal tussen het eten en het afwassen vier mixtapes op het internet slingert, moet niet een jaar lang geforceerd buiten zijn genre aan de slag.

Limp Bizkit

Dat Lil Wayne niet zo veel verstand heeft van rockmuziek bleek al uit eerdere samenwerkingen met Fall Out Boy, maar op Rebirth maakt hij het wel erg bont. Van slechte poprock op Get a Life tot het Limp Bizkit-achtige Ground Zero.

Dan is er nog het dubieuze begin van On Fire (is dat niet Fame?) en de autocue die niet goed uitpakt. Carter kan prima rappen, maar zingen over gitaren kan hij beter aan anderen overlaten. Het klinkt vooral geforceerd en ver beneden zijn kunnen.

Eminem

Gelukkig zijn er nog wel een paar interessante gastbijdragen. Young Money collega Nicki Minaj, die op Knockout een meer dan degelijke bijdrage levert bijvoorbeeld. Ondanks dat het wederom een matig nummer betreft, speelt Minaj zich aardig in de kijker als opkomende rapster.

Staat er ook nog een goed nummer op Rebirth? Jawel, de samenwerking met Eminem op Dropout pakt uitermate goed uit. Beiden komen oprecht, scherp en agressief uit de hoek en zelfs de muzikale begeleiding lijkt ergens op. Dat maakt van het nummer de eerste en enige knaller.

30 Rock

Over het geheel gezien doet Rebirth een beetje denken aan Tracy Jordan in de televisieserie 30 Rock. Zijn vrienden juichen alles wat hij doet toe, hoe belachelijk het ook is. Zo zal Lil Wayne’s posse ook wel in elkaar zitten: een stel jaknikkers.

Had iemand nu maar gezegd: Dwayne, alles leuk en aardig, maar je kunt beter niet gaan rocken want dit lijkt helemaal nergens op. Voor nu mogen Tha Carter III en Young Money weer op en is het met smart wachten op Tha Carter IV begonnen.

4/10