Alles is in de overtreffende trap bij deze band. Het aantal bandleden – allemaal met de aangenomen achternaam Campesino, een naam die niets van doen heeft met de muziek - het eigenhandig gemaakt magazine en blog, de productiviteit en de jeugdige spirit die van ze afstraalt.

En die jeugd is gegroeid, zo toont deze grootse derde. De band uit Cardiff is een hyperactieve, opwindende, perfecte indiepostpunk act.

Compleet met uitbundig instrumentarium, explosieve live-act, punkattitude en scherpe teksten vol zelfspot. Hun nummers zijn voortdurend van vorm veranderende energiebommetjes, waarbinnen alles kan gebeuren.

Turbulent en met een zekere nonchalance, in de lijn van andere Engelse bands als Cats and Cats and Cats, Dananananaykroyd en This Town Needs Guns. Bands met een overdynamische liveshow en slopend jeugdig.

Compact

Romance Is Boring kent geen grote verschillen met de structuur, het geluid en de sfeer op We Are Beautiful, We Are Doomed, maar is wel een nog compacter geheel. Dit is het werk van een band, niet zomaar wat amateurs.

Het is nog steeds noisy en eigenzinnig energiek, maar met een hogere intensiteit en een duidelijkere intentie. De link tussen deze twee platen is opzettelijk, daar een aantal van de liedjes een vervolg zijn op nummers van de voorganger.

De opvallend donkerdere sfeer in de muziek, komt uit inspiratie van de suïcidale schrijfsters Ann Quin en B.S. Johnson, die in 1973 slechts enkele weken na elkaar de dood vonden.

Ambitieus

Bij de eerste beluistering zal opener In Media Res je omver blazen. Een ambitieus nummer met een akoestisch intro, eng middenstuk, koperblazers en een schurende explosie. Direct gevolgd door het typisch uitbundige These Are Listed Buildings, met schreeuwerige koortjes en alles.

Het geheel levert meerdere mogelijke lijfliederen op, met sublieme tekstuele vondsten. Je kunt niet anders dan hun directheid op prijsstellen. I Warned you: Do Not Make An Enemy Of Me is een perfecte maar schizofrene stomper, terwijl I Just Sighed. I Just Sighed. Just So You Know een fijn gelaagde schuursteen is met een hemels refrein.

Anorexia

The Sea Is A Good Place To Think About the Future gaat over anorexia en verdrinken, en is dan donker, treurig en dan weer euforisch om terug te keren. En daar komt de band mee weg.

Als Romance Is Boring dan ook maar een ding bewijst, dan is het wel dat het niet saai is. Het is een kanonskogel, pijn, twijfel en een glorieuze noisy chaos.

8/10