Het langverwachte debuut van de uit San Diego afkomstige, maar inmiddels in L.A. woonachtige, band The Soft Pack is een perfect voorbeeld van gepassioneerde garagepoppunk. Gegarandeerd dat de nummers je op de dansvloer houden.

Voorheen The Muslims, maar gedwongen door de voor de handliggende controversie de naam te veranderen, heet de band nu The Soft Pack. Een trans-gender dildo is blijkbaar een minder controversiële naam voor een band.

Voorafgegaan door een reeks van pakkende singles en EP’s hing het debuut al een tijdje in de lucht. Samen met Eli Janney (Girls vs Boys) is een duidelijk idee uiteengezet: snel, groovy en alleen de basisinstrumenten. Het resultaat is een compact, familiar en meteen catchy geluid.

Vermakelijk

Het kwartet neemt bekende ingrediënten van bekende bands, niet uit gebrek aan inspiratie, maar uit liefde voor die bands en voor een bepaalde impact . The Vaselines, Violent Femmes, Wire, Television en The Ramones echoën na in hun geluid.

Zanger Matt Lamkin klinkt altijd laidback, zelfs bij de opruiende stukken. De tracks zijn gruizig, maar nooit echt lofi en de helft van de nummers zijn onder de drie minuten. Het beeld is duidelijk. Snel, vermakelijk en tekstueel niet echt indrukwekkend.

Hypnotisch

Nummers als Answer To Yourself, Pull Out en Down On Loving zijn meteen raak, direct plezier. Het enige rustmoment in de plaat is het swingende, haast loungie Mexico, een vleesgeworden uiting van de relaxte houding van de band. De afsluiter van de plaat, Parasites – de livefavoriet - sluit de plaat af op repetitieve, hypnotische wijze. Haast zoals Spoon dat zou doen.

Dit is een goede solide plaat, met een specifiek geluid. Gebouwd rond de bekende canon en met overtuiging. Maar het geluid is niet uniek aan de band en heeft The Soft Pack verder weinig wat hem onderscheidt van anderen met dezelfde arrangementen en riffjes.

Lieflijk

Het is duidelijk dat zij genieten, en ze klinken erg lieflijk. Toch slijt dat energieke na een aantal luisterbeurten en verandert het in een ononderscheidend achtergrond gegrom.

The Soft Pack kan dan ook erg aanspreken, als je de klassiekers achter de band niet kent en ook, voor een tijdje, als je deze wel kent. De band is meer dan oké, maar toch ook niet veel meer dan dat. En dat is ook oké.

6/10