Zijn er nog Nederlandse muziekliefhebbers die niet bekend zijn met Motorpsycho? Het Noorse trio is immers van alle muzikale markten thuis en biedt voor iedere muziekfan wat wils.

Van stonerrock, psychedelica en perfecte popliedjes tot metal en country, Motorpsycho kan het allemaal.

En doet het vaak ook allemaal, want wie bovenstaande genres in de blender gooit zou als eindresultaat best wel eens het Motorpsycho meesterwerk Timothy’s Monster kunnen krijgen.

Heavy Metal Fruit is alweer het veertiende album van de band en ook dit is een wederom mooie aanvulling op het nog steeds rap uitdijende oeuvre van de Noren.

Stonerrock

Afgelopen jaar doken de heren al goed diep in de stonerrock op de vinyl-only release Child Of The Future, op Heavy Metal Fruit strooien ze daar wat extra psychedelica en popelementen doorheen.

Denk aan de voor Motorpsycho zo kenmerkende koortjes, beatlesesque gitaarriffs en aanstekelijke orgeltjes. En laten we de immer aanwezige mellotron niet vergeten.

Jazz

Heavy Metal Fruit is de derde plaat die Motorpsycho maakt met ‘nieuwe’ drummer Kenneth Kapstad en hij lijkt zijn invloed steeds meer te doen gelden. Kapstad studeerde af in de richting jazz aan het conservatorium van Trondheim, en dat is niet alleen terug te horen in zijn drumstijl, maar sijpelt ook langzaam door in de nummers zelf.

Zo verrast The Bomb-Proof Roll And Beyond (for Annie Hassle) in het midden met een jazzy jam en begint W.B.A.T. met een psychedelisch stukje free jazz.

Spacen

Uiteraard is er ook weer genoeg ruimte om te spacen: van de zes nummers die Heavy Metal Fruit telt komen er vier boven de negen minuten uit. Afsluiter Gullible's Travails (pt I-IV) klokt zelfs net iets boven de twintig minuten.

De kenners weten na die cijfers dat Heavy Metal Fruit een ouderwets goede Motorpsychoplaat is. Laat je niet afleiden door de extreem lelijke cover, gewoon kopen, deze nieuwe Motorpsycho.

8/10