Mary J. Blige heeft geleerd van het verleden en is alleen maar sterker geworden na alles wat ze meemaakte. Dat pretendeert ze echter met de titel van haar nieuwste album, Stronger With Each Tear, maar helaas blijkt niets minder waar.

In plaats van een plaat waarop Blige volwassen reflecteert op haar carrière, is Stronger With Each Tear een wanhopige poging om nog enigzins hip te lijken.

Allereerst heeft madam een blik jonge rappers opengetrokken om het geheel op te leuken. Die twijfelachtige eer gaat naar Akon, T.I., Drake en Trey Songz. Je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen.

Dit negende album van Blidge borduurt voort op de cd’s die ze sinds No More Drama uitbracht. Een plaat vol R&B met de nodige hiphop en een paar ballads om het geheel wat afwisseling te geven.

Tamelijk gênant wordt het als Blige met woorden gaat strooien met woorden die normaal voor populaire rappers zijn. Zo heeft ze het over ‘swagger’, zich blijkbaar niet realiserende dat vrouwen van 38 een dergelijke woordkeuze beter kunnen mijden.

Grap

Eigenlijk is dat typerend voor het hele album. Blige probeert nog enigzins haar street credibility te redden, maar zet zich op die momenten ontzettend voor schut. Van de gedreven zangeres die in 1992 doorbrak met What’s The 411? is bijna niets meer over.

Van alle samenwerkingen met stoere rappers pakt die met Akon nog het beste uit. Zijn rol blijft beperkt tot een plaats achter de schermen en een paar achtergrondzinnen, maar het is een van de weinige nummers die niet als een grap aanvoelt.

Volwassen

Waarom staan er niet meer nummers op als Each Tear? Degelijke zang, gepast en nergens die hunkering naar eeuwige jeugd. Het is het enige nummer waarop Blige klinkt als de persoon die ze in de titel beweert te zijn.

Helaas is dat niet zo. Misschien een idee voor een volgend album. Als de zangeres dan wel echt volwassen is tenminste.

Al met al is Stronger With Each Tear een beschamende vertoning. Een cd die de fans van het eerste uur snel moeten vergeten. Blige klinkt als het eenzaamste meisje van de klas, dat aandacht probeert te trekken door overdreven hip te doen. Dat werkt helaas averechts.

3/10