Malice N Wonderland is alweer het tiende album van Snoop Dogg. De rapper stond samen met Dr. Dre aan de top van de Amerikaanse rapwereld, maar die tijden zijn voorbij.

De rapper, die begon als echte gangster bij de Crips en betrokken raakte bij een moordzaak, wordt natuurlijk ook een dagje ouder. Al probeert hij soms een beetje klungelig nog steeds de opgeschoten rapper uit te hangen.

Het is aan Snoops zoontje om het album voor geopend te verklaren. Hij wil zijn favoriete nummer horen: I Wanna Rock. Niet geheel toevallig ook meteen een van de sterkste nummers op het album.

Cliché

De toon lijkt gezet. Gangsta rap zoals we die van Snoop gewend zijn. Niet te moeilijk, maar gewoon een toegankelijke beat met fijne en verstaanbare rap eroverheen. Het is tegelijkertijd ook een van de zwaktes van Snoop Dogg op Malice N Wonderland. Hij verlangt af en toe te veel en onterecht naar de succesvolle oude tijd.

In de opener trekt Snoop meteen de nodige clichés uit de kast. Zo begeleidt een stel achtergrondzangeressen het refrein met het scanderen van zijn naam en blaft de rapper ook een paar keer bij om zijn imago eer aan te doen.

Gangsta

Maar zijn die clichés erg? Ja en nee. Wie verlangt er niet terug naar de tijd waarin Snoop Dogg samen met Dr. Dre de ene na de andere klassieker uitbracht. Het is echter wel eens tijd om die periode te laten rusten.

Om toch een beetje met de tijd mee te gaan heeft Snoop een paar hippe gasten uitgenodigd. Zo moeten schreeuwlelijk Lil Jon en Soulja Boy de cd iets eigentijds meegeven. Een rare zet, aangezien dit niet de meest hoog aangeschreven personen in de hiphop wereld zijn. De schade blijft echter beperkt.

Eigentijds

De samenwerking met Soulja Boy pakt zelfs best aardig uit. Inclusief - hoe kan het ook anders anno 2009 - autotune, klinkt het duo eigentijds. Precies waar het op het merendeel van het album aan schort. De verkapte poging om op 1800 samen met Lil Jon de stoere jongen uit te hangen is er een om snel te vergeten.

Snoop Dogg moet alleen oppassen dat hij zichzelf niet steeds meer belachelijk gaat maken door de eeuwige gangster uit te hangen. Hij is nu eenmaal een huisvader, zij het met nog steeds een scherpe flow.

6/10