Nu alle aandacht rond het huishoudelijk geweld tussen Rihanna en Chris Brown langzamerhand overwaait kan de zangeres zich weer focussen op haar muziek. De gebeurtenissen moeten genoeg zijn voor een hartverscheurend album.

Dat valt tegen. De conclusie dat Rihanna op Rated R een stuk kwader is dan tevoren is wel snel getrokken. Op de nieuwe cd van de zangeres, die het vooral moet hebben van de jonge fans, prijkt zelfs de Parental Advisory sticker.

Verwacht dan ook geen tweede Pon de Replay. De plaat moet het meer hebben van ballades en af en toe een donker popnummer in dezelfde lijn als Disturbia. Helaas halen de langzamere liedjes het niveau van een Unfaithful bij lange na niet.

Pretentie

De cd komt allereerst wel erg langzaam op gang. Na opener Mad House voelt Wait Your Turn niet als het eerste nummer, maar als wederom een opener van de cd. Met de veelbelovende zin "The wait is over" pretendeert de zangeres dat de cd de moeite van het wachten waard was.

Dat blijkt al snel mee te vallen. Hard, het volgende nummer, met Young Jeezy verveelt snel door herhaling. Het feit dat het liedje als volgende single is gekozen belooft niet veel goeds.

Rockster

Een bescheiden hoogtepunt dient zich aan in de vorm van Rockstar. Samen met Slash -die overigens ingeruild kan worden voor een willekeurige andere gitarist- weet de zangeres eindelijk te overtuigen.

Het nummer past ook mateloos in het nieuwe imago dat Rihanna zich probeert aan te meten. Het artwork zit dan ook vol spannende foto's waarop de zangeres rokend en schaarsgekleed de rockster uithangt.

Wraak

Die overtuiging is op de andere nummers ver te zoeken. Russian Roulette komt aardig in de buurt en is eigenlijk gewoon een prima ballade. Deze twee nummers daargelaten blijft er echter weinig over.

Een paar mogelijk referenties naar ex-vriendje Brown zijn er nog wel genoeg. Stupid in Love bijvoorbeeld, dat geen verdere uitleg behoeft. Iets scherper is de eerste zin in G4L. "I lick the gun when I'm done, cause revenge is sweet”.

Het lijkt er vooralsnog op dat Brown de bedreiging met een korreltje zout kan nemen. Een paar gitaren en sigaretten maken van Rihanna namelijk geen rockster, maar eerder een gevallen popster.

4/10