Devendra Banhart’s geschiedenis is terug te horen in zijn muziek. Als Amerikaanse jongen opgegroeid in Venezuela brengt hij die achtergrond muzikaal samen, in een mix van Amerikaanse pop, roots, folk en latin.

What Will We Be is de eerste plaat van Banhart op een major label, maar aan het recept is weinig veranderd.

De liedjesschrijver die vaak onder het kopje nufolk wordt geplaatst, gooit weer alles in de blender en wisselt vaak zelfs binnen de nummers van genre. Zo begint Angelika als een fingerpicking folknummer, maar eindigt in een samba.

Helden

Toch is het niet zo fris als op voorgaande platen. Dit omdat het geluid is opgepoetst, maar vooral omdat muzikale helden van de man zelf sterker terug te horen zijn in de muziek.

Zo lijkt Baby wel erg op Lou Reed die zijn zonnebril eindelijk een keer functioneel op heeft in de Carribean en Goin’ Back lijkt gemaakt in de schommelstoel op de veranda naast J.J. Cale.

Nergens klinkt hij meer zo verrassend en betoverend als hij deed in 2004 met Rejoicing In The Hands, waar hij menig hart mee wist te veroveren. Het is alsof hij te hard probeert om te laten horen dat hij een toegankelijke plaat kan maken met behoud van zijn diversiteit.

Het werkelijk gevolg van deze halsstarrigheid is een weinig samenhangende plaat, je kunt het afwisselend noemen, waar een paar aardige nummers op staan.

Schoon

Maar deze aardige liedjes zijn te schoon voor zijn achterban, en niet sterk of radiovriendelijk genoeg voor de frequentie. Uiteraard wil Banhart met zijn stap naar Reprise een groter publiek bereiken, maar of dat met deze plaat ook gaat gebeuren is maar de vraag.

Echt pakkende tracks die na meerdere beluisteringen blijven hangen staan er niet op, en hoewel hij in geluid kleine concessies heeft gedaan blijft de basis toch de weird- of freakfolk.

Het is eerder een alleraardigst plaatje voor op de achtergrond geworden. Veertien liedjes die pakken, noch storen en vlees noch vis zijn. Mocht je dus nog een dik boek moeten lezen waarbij je even geen afleiding kunt gebruiken, dan is What Will We Be je plaat.

5/10