“We aren’t supposed to still be here”, spreekt Jon Bon Jovi zijn band en crew toe, voorafgaand aan het concert in Central Park in New York City. Dit is te zien op de documentaire bij het nieuwe Bon Jovi-album The Circle.

Grap of bittere ernst?

Het leek even alsof de heren van Bon Jovi de weg kwijt waren op het toepasselijk getitelde Lost Highway. Geen arenarock meer, maar zoete en (voor de VS) hele radiovriendelijke countryrocknummers. Op The Circle keert de band uit New Jersey terug naar zijn vertrouwde geluid.

En dan weet je eigenlijk al genoeg. Want de typische Bon Jovi-sound staat eigenlijk al sinds het internationale doorbraakalbum Slippery When Wet uit 1986 vast. Muzikaal is Bon Jovi nooit veranderd, de band heeft enkel telkens zijn geluid geüpdate.

Bekende Bon Jovi-thema’s keren wederom terug op dit album, met de economische malaise als achtergrond. Dit keer echter zonder Tommy en Gina.

Voorspelbaar

Inmiddels is Bon Jovi één van de meest voorspelbare rockbands ter wereld. Na These Days uit 1995 heeft de band niemand meer weten te verrassen op muzikaal vlak, al zijn de akoestische plaat This Left Feels Right en Lost Highway wel opmerkelijke albums.

Comebackalbum Crush was in 2000 een soort vertaling van de geijkte Bon Jovi-trucjes naar het nieuwe millennium. The Circle is in dat opzicht een vooruitblik op de komende tien jaar Bon Jovi. Zo lang als John Shanks achter de knoppen blijft zitten, althans.

Duidelijk

We Weren’t Born To Follow is een sterke leadsingle, al memoreert het aan eerdere Bon Jovi-hits. Work For The Working Man is wel erg duidelijk geïnspireerd op Livin’ On A Prayer en ook wordt er meermaals gerefereerd aan de nummer 1-hit It’s My Life.

Een Bon Jovi-album is natuurlijk niet compleet zonder een bitterzoete powerballad. Live Before You Die is er zo één, net als Learn To Love. De hardrock-roots worden weer duidelijk in Brokenpromiseland en Love’s The Only Rule, de twee beste liedjes op de plaat.

Interessanter

De documentaire When We Were Beautiful – die te vinden is op de dvd bij The Circle – is eigenlijk interessanter dan het album zelf. Het is een mooi in beeld gebrachte zwart-wit film, die een boeiend inzicht geeft in het bedrijf Bon Jovi.

“Jon wil zich continu bewijzen”, vertelt Richie Sambora in de documentaire. We zien de zanger druk bezig met de voorbereidingen voor het concert in Central Park, zijn aangekochte footballteam en hij stelt vrede te hebben gevonden met het feit dat critici hem niet ‘credible’ vinden.

Na 25 jaar klinkt Bon Jovi nauwelijks een dag ouder. De band heeft alle trends overleefd door continu hetzelfde te blijven doen en dat heeft wonderwel gewerkt. Jon Bon Jovi vat het op When We Were Beautiful mooi samen; “It is what it is”.

6/10