Grote rockmonsters blijven kleine bij-monstertjes baren. Groepjes van ervaren rockmuzikanten, pompende en piepende gitaren, een verleidelijke zangeres en een nummer van David Bowie om de de naam te geven.

Et voila, Sweethead is geboren.

Nadat bandleider Josh Homme zich wierp op de productie van de The Arctic Monkeys en sideproject Them Crooked Cultures, toetsenist Dean Fertita meeging in een van Jack White’s bijbaantjes, is er wederom een ander lid van Queens Of The Stone Age die zijn horizon verlegd.

Gitarist Troy Van Leeuwen (ex-A Perfect Circle) heeft de samenwerking gezocht met Norm Block en Eddie Nappi van Mark Lanegan’s band. Samen met nieuweling Serrina Sims op zang vormen zij deze band.

Vuig

Het is makkelijk te begrijpen waarom de liveperfomances en voorgaande ep, The Great Disruptors, zo warm worden ontvangen. Dit is heerlijk vuige midnacht rock met de juiste verhouding in sex en humor gerold in strakke, aanstekelijke songs.

De band neemt zich zelf niet te serieus en zoet vermaak is gegarandeerd. Deze vier zijn goed, en ze weten duidelijk wat ze doen.

Aanstekelijk

P.I.G., Amazing Vanishing Conquest en Running Out zijn samen de heilige drie-eenheid . Explosief en overstuurd, de eerste, verleidelijk traag de tweede en de laatste een hypnotiserende loop.

Onvermijdelijk zijn de vergelijkingen met Spinnerette, Garbage en, uiteraard, Queens Of The Stone Age, maar ook The Pixies (de baslijn bij Remote Boys). Toch is het nooit een regelrechte kopie. Sims is heeft minder punk dan Brody en zingt, bijna huilend, lager als Shirley Manson.

Instant noise

Ondanks de aantrekkelijke instant noise van de meeste nummers lijkt Sweetheads geluid als zover gedefinieerd dat het moeilijk voor te stellen is dat zij nog verder zal groeien.

Dit terwijl ze toch echt nog een draai nodig hebben om fris en opwindende te blijven klinken. Sims speelt haar sexy rol tot in perfectie, maar heeft meer eigens en onderscheidends nodig in haar stem. Dit gezegd mag de plaat onder naald voor een goede shot rock.

6/10