Exact een kwarteeuw geleden was Frankie Goes To Hollywood de bestverkopende band van dat moment, vooral in thuisland Groot-Brittannië. In januari 1984 topte debuutsingle Relax vijf weken de UK Top 40, drie maanden na release. Tijd voor een nieuwe verzamelaar.

Voor een band met slechts zeven singles en twee albums, lijkt een zoveelste compilatiealbum geen waardevolle toevoeging. Frankie Say Greatest is wat dat betreft geen uitzondering.

Al in 1993 verscheen de prima verzamelaar Bang!... The Greatest Hits of Frankie Goes To Hollywood, dat tot op heden geldt als beste hitsoverzicht. Best Of-plaat Maximum Joy (2000) richt zich voornamelijk op albumversies.

Op Frankie Say Greatest maken de samenstellers ook enkele vreemde keuzes. Nieuwe en zeldzame remixen (vooral op de Special Edition-uitgave) maken het voor liefhebbers alsnog een leuke aankoop.

Onzorgvuldig

De kunst bij het samenstellen van een verzamelalbum zit ‘m in de afweging welk nummer in de tracklist op te nemen. Of welke versie. Ingekorte versies, remakes, remixen, albumversies en live-opnames prijken op onzorgvuldig in elkaar gezette compilaties.

Een andere onzorgvuldigheid is een incorrecte of onduidelijke versievermelding. Dat was bij Frankie Goes To Hollywood altijd al een probleem, vooral met de vroege vinylsingles. Kijk hier voor de gecorrigeerde tracklist van Frankie Say Greatest.

Albumversies

Rage Hard, Relax en The Power Of Love verschijnen hier in de singlemixen. Two Tribes, Warriors Of The Wasteland en Watching The Wildlife in de albumversies. Wie de voorkeur geeft aan de hitversies van Frankie, kan beter Bang! aanschaffen.

Vooral Two Tribes wijkt erg af van het origineel. Dat wordt dan wel weer gecompenseerd met de Hibakusha-mix. Welcome To The Pleasuredome duikt eveneens op in één van de oorspronkelijke 12”-versies.

Remixen

Relax is prominent aanwezig met drie versies op de reguliere uitgave van Frankie Say Greatest en zelfs vijf op de dubbel-cd. Naast het origineel en de historische Sex Mix zijn er drie nieuwe remixen, van Chicane, Kenny Hayes en Scott Storch – respectievelijk; aardig, eigentijds en overbodig.

Schijf twee bevat enkele relevante remixen van Trevor Horn en anderen: Two Tribes (Annihilation), War (Hidden) en de zeldzame doch voortreffelijke Freddie Bastone Vocal Remix van Rage Hard. De beroemde Young Person’s Guide To The 12-Inch-mix moet hierdoor echter wijken.

Covers

Met enkele rariteiten is Frankie Say Greatest interessant voor verzamelaars. Covers van Bowie, Springsteen, T-Rex, Gerry and The Pacemakers en Edwin Starr zijn het vermelden waard, maar zeker niet uniek voor deze uitgave (met uitzondering van Get It On).

Deze verzamelaar was interessanter geweest wanneer alle goede singleversies erop hadden gestaan en minder albummateriaal. Het wachten is nog altijd op een goed samengestelde singlesbox.

7/10