In de serie albumremasters is U2 toegekomen aan de volgende mijlpaal; The Unforgettable Fire. Niet alleen een onvergetelijk album, maar ook onverwoestbaar. Nu klinkt het zelfs beter dan ooit.

Toen in 2007 The Joshua Tree volledig remasterd verscheen ter gelegenheid van diens twintigste jubileum, kon je erop rekenen dat ook de rest van de U2-catalogus opgepoetst zou worden. Vorig jaar verschenen al Boy, October, War en de liveplaat Under A Blood Red Sky.

Met het verschijnen van de remasterde versie van het vierde album The Unforgettable Fire wordt nu het gat gedicht tussen het lompe bandgeluid van de eerste drie platen en het evenwichtige studioproject The Joshua Tree – album nummer vijf.

Onder leiding van U2-gitarist Dave ‘The Edge’ Evans zijn de originele producties van Brian Eno en Daniel Lanois vakkundig en respectvol bewerkt door Cheryl Engels.

Onvergetelijk

Kenners van U2 weten dat The Unforgettable Fire een sleutelalbum is binnen de discografie van de Ierse rockband. Steve Lillywhite werd na drie albums als producer buitenspel gezet en geluidskunstenaar Brian Eno en assistent Daniel Lanois namen voor het eerst plaats achter de knoppen bij U2.

Pride (In The Name Of Love) is het paradepaardje van het album, maar ook Bad en het titelnummer zijn beroemde liedjes van U2. Andere onverslijtbare nummers zijn Wire, Indian Summer Sky en A Sort Of Homecoming.

Feller

Als fan van U2 mag je in je handen knijpen met deze mooie uitgave van The Unforgettable Fire, die overigens fantastisch geremasterd is. Naast de oorspronkelijke cd-masters klinken deze opnames veel frisser en feller. Wellicht dat het een enkele keer ten koste gaat van de dynamiek, maar ach.

Voor fans en verzamelaars zijn er nog twee nieuwe edities van dit geremasterde album (los van de vinyluitgave). Er is een ‘Deluxe Edition’ en een boxset. Beiden bevatten een schijf met zestien extra tracks uit de sessies van The Unforgettable Fire, liveversies en remixen.

Pareltjes

Aan de schat aan audiomateriaal dat U2 nog op de plank heeft liggen, zitten zowaar enkele nooit eerder verschenen pareltjes. Daniel Lanois’ remix van A Sort Of Homecoming is indrukwekkend, evenals de 12”-versie van Wire door François Kevorkian.

De EP Wide Awake In America staat in zijn volledigheid op disc twee en wordt daarmee een overbodige titel in de backcatalogue van U2. Interessanter zijn de twee nooit eerder verschenen nummers; het degelijke Disappearing Act en het sobere instrumentaaltje Yoshino Blossom.

Verplicht

Wie van (oude) U2 houdt en The Unforgettable Fire nog niet in huis heeft, is dit een verplichte aanschaf. Trouwe fans kunnen net zo goed niet om deze re-release heen, al is het alleen maar al vanwege het nooit eerder op cd verschenen materiaal.

Vergeet No Line On The Horizon, luister naar The Unforgettable Fire en ga alvast smachtend zitten te wachten op de geremasterde editie van Rattle And Hum. Inmiddels wordt het ook wel weer tijd voor deel drie uit de Best Of-serie; 2000-2010.

9/10