Bij de eerste tonen van A Devil’s Bargain heb je niet de indruk te maken te hebben met de duivel, zelfs niet met de voorpoorten van de hel. Het koopje zit hem waarschijnlijk in dat de vlammen nergens aan je hielen likken.

Het is eerder een lieve, dan een dreigende brandende plaat geworden.

Klein is begonnen als een samenwerking tussen liedjesschrijver Roel Kleintjes uit Maastricht en zangeres Merel Wijnberg, afkomstig uit Groningen.

Op podium en op deze plaat laten zij zich echter vergezellen door de nodige gastmuzikanten, waarvan Eric Leenes op gitaar uitgroeit tot een vast bandlid.

Rustgevend

De tien nummers die de band heeft opgenomen doen het vooral goed als rustgevende achtergrondmuziek. Hoewel de band zelf komt met de vergelijking met Portishead, is die ver te zoeken.

Er is weliswaar de jazz, maar de spanning van de triphop uit Bristol wordt zelden gehaald. Misschien alleen in de topper Mayday, wat dan ook meteen de beste track van de plaat mag heten.

Litteken

Een vergelijking met Hooverphonic is dan meer op zijn plek. Een fijn lounge jazzpalet waar in mooie warme liedjes worden gecreëerd. Allemaal erg mooi, maar zonder litteken. En het is juist die oneffenheid die schoonheid werkelijk definieert. Oneffenheid die spanning maakt.

Dat “litteken” vind je terug in drie nummers, die dan ook meteen met kop en schouders boven de andere zeven uitsteken. En dat maakt in dezen veel goed.

Het eerder genoemde Mayday is de hit van de plaat, daar waar Portishead ook werkelijk even om de hoek komt kijken. Je voelt de spanning, de onderwerping aan liefde, de angst dit alles te verliezen.

Warmbad

Love is daar de muzikale als gevoelsmatige tegenhanger van, maar zeker zo goed. Laidback word je in een warmbad van liefde gelegd, met daarin wellicht de mooiste zinnen van de cd in het refrein. En letterlijk de laatste zegening vinden we dan in afsluiter You’re Sweet.

Daar waar Love ons baadt in fijne lounge jazz, worden we hier de straten van New Orleans ingetrokken. Walsend trekken we achter de trombone aan, door de zonnestralen van een warme lentedag, op naar een volgende cd. Eentje met iets meer van de duivel en iets minder mooi.

6/10

Klein speelt 21 november in Brennels Buiten in Kraggenburg en 29 november in de Gigant in Apeldoorn.