Anneke van Giersbergen die een luchtige popplaat maakt. Het is wel even wennen na dertien jaar geëxperimenteer met The Gathering. In Your Room is het meest toegankelijke werk van de muzikale alleseter.

In 1995 begon de zwerftocht van Van Giersbergen met de gothicrock van Mandylion. Dat leidde via allerlei omwegen – waaronder elektronische muziek – tot het eerste album van Agua de Annique; Air.

Op Air bracht Van Giersbergen liedjes in een meer traditionele vorm, zonder een uitermate experimenteel karakter. Begin dit jaar pas kwam een plaat uit onder haar eigen naam (Pure Air), waarop Agua de Annique tot begeleidingsband werd bestempeld.

Krap zes maanden later volgt In Your Room en ook nu staat Agua de Annique met kleinere letters op de hoes vermeldt dan Anneke zelf. Wel is de band achter Van Giersbergen prominenter aanwezig dan op de voorganger.

Tegenstelling

Dit album is het eerste écht nieuwe werk van Van Giersbergen sinds het debuut van Agua de Annique uit 2007. Niet dat de zangeres uit Sint Michielsgestel in de tussentijd heeft stilgezeten; ze deed gastvocalen bij Ayreon, Within Temptation, Devin Townsend, Giant Squid en Moonspell.

In tegenstelling tot het akoestische Pure Air is In Your Room weer veel meer een bandplaat en bevat tevens louter eigen materiaal. Enkel Adore is niet van haar hand. Canadees Devin Townsend is als auteur betrokken bij Longest Day, veruit het beste liedje op de cd.

Ditmaal geen covers. Alhoewel; draai Physical eens af na het inmiddels dertig jaar oude The Logical Song van Supertramp en je hoort wel erg duidelijke overeenkomsten in de refreinen van beide nummers.

Blikveld

Fans van het werk van The Gathering worden wellicht teleurgesteld met het horen van In Your Room. Het is tenslotte een lichte popplaat, die muzikaal neigt naar Alanis Morissette en The Cranberries.

Voor een grote groep andere mensen komt Van Giersbergen juist net het blikveld binnen zweven. Zij leren een andere kant van één van Nederlands beste zangeressen kennen dan de gothicfans anderhalf decennium geleden.

Fris

Toch blijven de vocalen op In Your Room onmiskenbaar als die van Van Giersbergen. Met name dankzij de frisse productie van Michiel Schoots (Kane, Racoon, Beef, Boudewijn de Groot) klinkt het album als een eenheid.

Tot slot rijst er de vraag of Anneke van Giersbergen aansluiting zal vinden bij een breder publiek met deze popplaat. Één ding ontbreekt er namelijk op; een heuse hit.

7/10