The Strokes-zanger Julian Casablancas brengt een soloplaat uit, Phrazes for the Young. Zijn karakteristieke stem is niet veranderd, zijn muzikale stijl wel. De nieuwe koers levert een leuk tussendoortje op, maar maakt vooral nieuwsgierig naar het nieuwe The Strokes-album.

Rond de eeuwwisseling bliezen The Strokes de ingeslapen indierockscene nieuw leven in met de platen Is This It en Room On fire. Amerikaanse en Britse muziekjournalisten waren dolenthousiast over het vijftal.

De karakteristieke stem van Casablancas, de strakke drums en de uptempo riffs inspireerden een nieuwe generatie indierockers.

Speels

Casablancas vaart op zijn eerste soloplaat een andere muzikale koers dan met zijn band. Het tempo ligt wat lager en hij gebruikt regelmatig een drumcomputer en synthesizers. Op de single 11th Dimension levert deze combinatie een vrolijk midtempo nummer op. De uitbundige synthesizers en speelse geluidseffectjes vormen een pakkend nummer.

Soms schiet Casablancas een beetje door en neemt meligheid de overhand. Het nummer Ludlow St. is bijvoorbeeld erg flauw. Een ritme om op mee te deinen, een lullig tokkelloopje en de lijzige zang vormen een wegwerp-liepdje.

Tempo

Het lagere tempo op Phrazes for the Young heeft een vreemde bijwerking. De stem van Casablancas wordt er snel zeurderig van. Op albums van The Strokes gebeurde dit niet snel, omdat het tempo op die platen hoger is.

Op nummers als Glass en Tourist werkt de stem van Casablancas op den duur op de zenuwen. Bij snellere nummers als Out of The Blue is zijn stem veel prettiger.

Phrazes for the Young zit vol met elektronica en melodische geluidseffectjes. Dat betekent niet dat het gitaargeluid naar de achtergrond verdreven wordt. De gitaar en zang van Casablancas zijn leidend en elektronische hulpmiddelen zorgen voor de invulling op de achtergrond. Dit zorgt voor een divers geluid.

Gevarieerd

Phrazes for the Young is een gevarieerd tussendoortje. Casablancas laat zien dat hij ook in z’n eentje muziek kan maken. Maar dit album maakt echter vooral nieuwsgieriger naar het vierde album van The Strokes.

Op de website van de band staat dat het nieuwe album begin volgend jaar uitkomt. Casablancas doet eerst nog een solotour. Hopelijk houdt hij die kort en zoekt hij snel zijn band weer op.

7/10

Julian Casablancas speelt op 5 december in Paradiso in Amsterdam.