Sommige ontmoetingen hebben hun momentum. Glen Hansard (The Frames) en Marketa Irglóva leerden elkaar kennen, vormden The Swell Season en acteerden en zongen samen in de independent film Once.

Met Falling Slow wonnen zij de Oscar voor het meest originele lied in 2008. Zeker momentum.

Hiermee begon een intense periode voor het liefdeskoppel. Veel aandacht, veel touren. Hun rol in de Ierse muziekscene werd steeds belangrijker. Uiteindelijk loopt het uit op een relationele breuk.

De teksten op deze plaat kunnen dan ook niet meer voor zichzelf spreken dan ze doen. Met de titel genomen van de Ierse dichter James Stephens is het in drie verschillende sessies opgenomen Strictly Joy een delicate folkplaat geworden, met veelal trage strijkersarrangementen.

Melancholie

Er hangt een prikkelende koude seizoenensfeer over de nummers, waar melancholie de rode draad vormt. Afwijzing komt ook een paar keer om de hoek kijken, in de meest intieme tracks. Maar wat er op deze plaat ontbreekt is iets warms, iets spannends.

De stemmen van de twee werken wonderlijk samen zoals in Back Broke, High Horses en In These Arms. Deze groeien, vliegen en slaan hun armen om de luisteraar. Maar anderen klinken mainstream, plezierig, maar in een format of als vulling.

Aanwezig

Hansard is teveel aanwezig. Eigenlijk klinkt het alsof er met hem wordt gewerkt, meer dan dat er spraken is van een samenwerking tussen twee gelijken. Tegelijkertijd zijn de meer interessante stukken die waar Irglóva allen zingt.

In Fantasy Man en I Have Loved You Wrong openbaart zij een tedere magie, een soort van treurende mysterie. Je gaat je afvragen waarom zij niet meer ruimte heeft gekregen op de plaat, zeker daar we al weten wat Hansard doet. En dat is ook het probleem.

Voorspelbaarheid

The Swell Season loopt over een dunne lijn tussen voorspelbaarheid en breekbaarheid. Het tweede album heeft meer broedtijd en meer middelen gehad, maar het eindresultaat is meer onder presterend dan absorberend.

Er zou een rivier moeten zijn, maar er is enkel spraken van een bron met een klein stoompje water dat net door kan gaan voor een beek. Het is de moeite waard om even verder te zoeken, maar momenteel niet genoeg om te lang bij stil te blijven staan.

6/10