Bij onze zuiderburen heeft deze plaat inmiddels de gouden status behaald. Daar speelt uiteraard bij mee dat hij in augustus voor 7.50 extra werd meegegeven met de aanschaf van de HUMO, maar dat alleen al verdient een promotieprijs.

Evengoed, Absynthe Minded komt natuurlijk niet in tijdschriftvorm uit de lucht vallen. Zelfs als HUMO de cd betitelt als “de beste van 2009”.

Absynthe Minded is de vierde plaat van het vijftal en iedereen die Studio Brussel kan ontvangen, weet dan ook al jaren dat dit een van de mooie geheimen van België is.

Jazzy indiepop met balkaninvloeden en een eigenwijs gezicht. Zo ook op deze plaat, waar de jazz nu wel meer op de voorgrond en de folky invulling wat meer op de achtergrond ligt.

Bruin café

Deze plaat klinkt als een goede avond in het bruin café om de hoek, tijdloos, warm en gerijpt als een triple. Het is weliswaar niet het meest eigenzinnige wat de Belgen hebben gedaan, maar dat maakt het niet minder uniek.

Het maakt het wel makkelijker voor een breder publiek. Natuurlijk blijft de band spelen met een mix van jazz, blues, pop en experiment, maar het geheel is nu wat radiogevoeliger.

Zo blijkt ook wel uit de eerste single die van de plaat afkomt, Heaven Knows. Allerfijnst deuntje dat ergens lijkt op Calexico in een vrije bui. Gemakkelijk in het gehoorliggend, maar nergens muzikaal makkelijk om zo te scoren. Iets wat geldt voor de gehele schijf, fijne pop die meteen grijpt zonder voorspelbaar te zijn.

Afwisselend

Afwisselend, van de jazzy opener If You Don’t Go, I Don’t Go – waar de sigaarrookkringen van eerder genoemd bruin café de boxen praktisch uitdwarrelen – tot up-tempo danshit Mercury – die later op de avond de gehele kroeg in beweging zet – of de zigeunerband die bij Fortress Europe de bar binnenkomt, deze plaat bevat het.

In de laatste roert Absynthe Minded zich overigens ook nog even in de politieke arena, in gaande op vluchtelingen die aan de grens van Fort Europa staan. Net voor het bordje: Niet Welkom.

Hugo Claus

Bijzondere aandacht verdient de Engelse bewerking van Envoi. In een hommage aan de in 2008 overleden Hugo Claus hebben ze de tekst vertaald naar het Engels en er een prachtnummer op gebouwd. Een nummer dat internationaal een zomerhit zou moeten worden, maakt niet uit welke zomer.

8/10