Het is herfst. Guur, nat en winderig buiten en binnen warm met de quilt over de benen bij de openhaard of tegen de cv aangeplakt. Voor de langer wordende diep zwarte nachten heeft Port O’Brien zijn tweede cd gemaakt.

Nufolk met rammelende kettingen, als een geest in de nacht die je komt halen voor een reis langs verleden, heden en toekomst.

Threadbare is sterk beïnvloed door de dood van de broer van Goodwin, de dame in het singer-songwriters duo. Hierdoor is het jubelende Arcade Fire geluid van All We Could Do Was Sing op de opvolger begrijpelijkerwijs verdwenen.

Verlies

Maar dat doet de band geen kwaad. Goodwin verwerkt haar pijn onder andere in In The Meantime en (((Darkness Visible))), nummers waarin het verlies beter te verstaan is dan de tekst. Af en toe fluisteren flarden tekst door de galm (“.. if only I can think straight..”, “..only friend..”), maar die vertellen met de muziek meer dan genoeg.

Die donkere, trieste liedjes worden prachtig in balans gebracht door een paar wat meer up-tempo nummers van Pierszalowski, de mannelijke helft van de liedjesschrijvers.

Sour Milk/Salt Water of Love Me Through geven ons dan hoop en zetten ondanks de ellende net ervoor aan tot dansen, meer dan denken. Hierdoor is de plaat zeer sterk in evenwicht.

Breekpunt

Een evenwicht dat lijkt te dragen op Calm Me Down, het breekpunt in de plaat. Pierszalowski klinkt hier als Neil Young in zijn beste dagen, kreunende stem en krakende gitaar. En tekstueel precies dat vattend wat je na verlies zoekt: “I need somebody to calm me down/Before my body can rest”.

Eindigend met haast verlossende strijkers, wordt met dit nummer het gedeelte van verlies op Threadbare afgesloten. Hierna lijkt de plaat over verwerking, verder gaan en hoop te spreken.

Donker

Ondanks het ellendige verlies van Goodwin slaat de plaat dus nooit door naar een in en in donkere kant. Pierszalowski en Goodwin vullen elkaar perfect aan, waarbij de een – begrijpelijk – de rouwende is en de ander troost, hoop en een schouder biedt.

Deze symbiose brengt balans en maakt deze plaat tot een van de beste in het genre dit jaar. Een mooie plaat om deze herfst en winter bij tegen de verwarmingselementen aan te kruipen.

8/10

Port O'Brien speelt op 21 november in Rotown in Rotterdam, 22 november in Doornroosje in Nijmegen en op 23 november in de bovenzaal van Paradiso in Amsterdam.