Goede hoop dat For New Beginnings het Zweedse Friska Viljor een opening zal geven naar een breder publiek. Enkele jaren terug kwam het Zweedse duo tot de conclusie dat samen muziek maken een betere oplossing was dan het zich verdrinken in de pijn van hun verbroken relaties.

Dat besluit wordt vanaf hun debuut in 2006 met liefde omarmd door de muziekcritici. Maar nu lijkt de tijd rijp voor een grotere doorbraak.

Net als op Bravo en Tour De Hearts laat Friska Viljor op For New Beginnings horen dat het goed mogelijk is om ellende muzikaal te vertalen in vrolijke dansbare up-tempo nummers.

Het is een geslaagde mix van traditionele Europese muziek met Madness en The Maccabees die erg knipoogt naar de jaren ’80. Hier en daar valt een link te leggen naar Bright Eyes, zoals in Daj Daj Die of naar The Levellers (People Are Getting Old), waarbij de grote gemene deler dus de volksmuziek is.

Dansbaar

En dansbaarheid. Bij beluistering zie je zo een hele festivalweide van voor naar achter in beweging, waarbij de toevoeging van koper- en rietblazers alleen maar toevoegen aan de feestvreugde.

Het ene moment wiegt de weide mee op Hey You of Hibiskus Park om even later het aan het springen te zetten op People Are Getting Old of If I Die Now. Maar hoe dan ook is de massa voortdurend in beweging.

Afwisselend

For New Beginnings is dan ook een zeer afwisselende en toegankelijke plaat geworden. Eentje die ook voldoende voor de luisteraar biedt die net zo lief op de bank blijft zitten. Prachtige koortjes in heerlijke arrangementen die blazers en toetsen op de juiste momenten in brengt.

De elf nieuwe liedjes brengen vooral een gevoel van hoop, ondanks de soms toch wat sombere teksten. Het kan niet anders dan dat er een lichte glimlach op je gezicht verschijnt.

Toiletwijsheid

Elke einde is een nieuw begin is zo’n bekende toiletwijsheid. Als muziekliefhebber kunnen we in ieder geval niets anders dan blij zijn dat de relaties van de heren ergens vier, vijf jaar terug tot hun ongenoegen afgebroken zijn en hun paden vervolgens elkaar vervolgens kruisten.

Die pijnlijke eindes brengen ons nu For New Beginnings, een prachtige toevoeging aan het oeuvre van het duo.

7/10