Het Utrechtse The Gasoline Brothers komt na een periode van relatieve stilte met hun tweede plaat. Altijd een lastige opdracht na een leuk debuut, maar het touren als voorprogramma van onder meer The Posies, heeft ze duidelijk een vollere band gemaakt.

Met twaalf powerpopnummers in een lo-fi jas is Tsk! dan ook een alleraardigste tweede cd geworden. Eentje die ze wel eens de hoofdrol op de poppodia kan opleveren in plaats van die van voorgerecht.

Psychosomatic Heart Failure klinkt alsof Robert Pollard een weekendje niets te doen had, en even met de gebroeders de studio in is gedoken. Een prachtig popliedje in een saus van kraak en eenvoud zoals we die van Guided By Voices kennen. Een vergelijking die we bijna de hele plaat door kunnen trekken.

Hitgevoeligheid

Maar ook weer niet. De vier broertjes hebben namelijk wel een eigen gezicht. Likjes Pavement, Teenage Fanclub en Big Star door de mangel getrokken door een band waarbij je niet stil wilt blijven staan.

Maar ook de hitgevoeligheid van The Beach Boys, zoals in Over Me waar de band zich rond de piano verzamelt.

Popcurve

Tsk! is kortweg een plaat met een hoog popcurve geworden. Radiohitjes met een leuke en verrassende draai. Going In Circles zou zo elke ochtend om half acht uit je radiowekker mogen klinken. Na deze vrolijke tonen kan niets je dag niets meer kapot maken.

Met beide benen uit bed en aan de slag. Goed, de tekst gaat over wat treurigere zaken, maar in een springpak. In een paar nummers wordt aan de uitgebreide formule van powerpop ook nog een streek alt. country toegevoegd, zoals het bij Strange Rules of Tongue-tied.

Ambachtschap

Niet alles is even sterk, met name de eerste helft van de cd maakt de plaat. Daar vinden we de sterkste en meest aanstekelijke liedjes. Daarna komen een paar leuke vullers die ambachtschap verraden, maar niet allemaal even raken.

Leuke koortjes, fijne opbouw, maar misschien iets te bekend. In lp termen is kant A een beetje de ruige kant, terwijl kant B een ingetogener maar ook voorspelbaarder en mat geluid heeft.

Het geluk is echter dat ze afsluiten met de hit van de plaat; There It Goes (For Koos). Een ode aan de fietser, maar vooral een prachtnummer met heerlijke koortjes in getrapte ruisversterkers en stemvervorming die klinkt als een gebroken microfoon. Opgejaagd vlieg je de plaat uit, die je dan nog best een tourtje wil geven.

7/10

The Gasoline Brothers presenteert Tsk! op zaterdag 10 oktober in Ekko in Utrecht.