Suimasen was een van de vaandeldragers van de gitaarscene uit Eindhoven en leverde rond de eeuwwisseling twee sterke platen af. De band leek te zijn opgedoekt maar na zeven jaar stilte is er nu de derde langspeler Stay.

De titelloze debuutplaat uit 2000 en vooral het ijzersterke Flow uit 2001 leverden Suimasen lovende kritieken op. Die goede reputatie werd nog eens versterkt door bezwerende optredens in het clubcircuit.

Na 2002 werd het akelig stil rond de band. Een doorstart van Suimasen leek heel ver weg toen drummer Jacco van Rooy in 2006 op tour ging met Motorpsycho.

Vertrouwd

Deze zomer was er ineens het bericht dat de opnames voor een derde plaat werden afgerond. In de originele bezetting met Rob van den Brand, Nick Sanders en Van Rooy presenteerde de band deze maand Stay.

Op Stay klinkt de broeierige indierock vol onderhuidse spanning en een enkele eruptie vertrouwd, alsof de band nooit is weg geweest. Of zoals ze zelf zingen: “And now the game is the same / Even the players haven’t changed ”.

Rust

In steviger nummers als Sway en October Sun durft de band breed uit te waaieren met mooie lagen melodieuze noise. In het hoekige en tegendraadse Strangelove wordt juist weer gespeeld met het uitstellen van spanning zoals ook Blonde Redhead dat zo sterk kan.

Meer dan op de eerdere platen is er ruimte voor akoestische rustmomenten die laten horen dat Suimasen ook kan uitblinken in subtiliteit. Goed voorbeeld is de bloedmooie ingehouden solo aan het einde van het minimale Stay or Hide.

Samenhang

Het materiaal op Stay is veelal geschreven voor de band zijn jarenlange pauze nam. Die lange tijd tussen schrijven en opnemen maakt wel dat de samenhang op de plaat soms wat mist en het niveauverschil tussen nummers duidelijk aanwezig is.

Stay is de comebackplaat waarmee Suimasen bewijst het nog steeds te kunnen. Tijd dus om deze Eindhovense heren weer in de armen te sluiten en reikhalzend uit te kijken naar een volgende plaat, die volgens de band zelf trouwens al ver af is.

7/10

Nummers van Stay zijn te beluisteren op de Myspace van Suimasen.