Drie jaar na het prachtige Offshore komt Early Day Miners geheel opgeschoond terug. En is een substantieel andere muzikale richting ingeslagen.

The Treatment kan voor veel fans een breuk met de band betekenen, daar hij in niets klinkt als het eerdere werk.

In de afgelopen jaren moet er iets ingrijpends zijn gebeurd. Teruggebracht tot vier leden, maar nog steeds met de gastvocalen van Black Mountain’s Amber Webber, zijn de trage schuifeltempos verdwenen.

Zo ook de groeiende gitaarexploraties en de langzame opbouw van spanning in de vaak lange stukken zonder vocalen. Daarvoor in de plaats is een meer conventioneel popgeluid gekomen.

Pop

Sonisch, alternatief en gewaagde pop, maar nog steeds pop. Op het eerste gehoor zou je denken dat de band zich heeft ontspannen, maar of dat werkelijk het geval is.

Desolate maar gelaagde gitaarstukken mag dan altijd het handelsmerk van Early Day Miners zijn geweest, deze nummers zijn korter en meer gestuwd door drums en bas, soms met een typische postrockmaat.

Catchy

Dansvloermateriaal bijna, maar nog steeds te lang, repetitief om door te gaan als conventioneel radiomateriaal. Het geluid is nu lichter en vrijer in het gebruik van synths en orgel, met onverwacht catchy refreintjes.

Toch zit het grootste verschil in de sfeer. The Treatment broeit niet in donkere wouden, slaat neer in golven op het zachte strand, het lounget rustig aan de kant van het zwembad.

Wollig

De plaat is zonnig, maar ook wollig en mistig en uiteindelijk zelfs adembenemend. Alle nummers zijn in zekere zin hypnotisch, meditatief. So Slow omwonden in gitaareffecten, klinkt als het geluid van het eind van de zomer waar je nog niet klaar bent om afscheid te nemen en door te gaan met je leven.

The Surface Of Things is zelfs nog dromeriger, drijvend in een bad van nostalgie. Over de hele plaat is het een drone en voortdurende groei naar iets, zonder ooit echt te exploderen. Er zijn slechts verschillende niveaus van spanning.

Verandering

Het is moeilijk te zeggen of met The Treatment de verandering definitief is, of dat de band deze stap nog zal overdenken.

Velen bekend met het werk zullen echter teleurgesteld zijn bij eerste beluistering. Maar als je er voor openstelt dan bewijst Early Day Miners nog steeds die fijne vermaler van emoties te zijn.

7/10