De oren zijn nog maar net bijgekomen van het muzikale geweld dat het duo Fuck Buttons vorig jaar op debuutplaat Street Horrrsing liet horen. En toch is daar nu al weer de opvolger, Tarot Sport.

En wat voor een opvolger. Fuck Buttons gaat op Tarot Sport met zevenmijlslaarzen enkele flinke stappen vooruit.

Was Street Horrrsing nog vooral een oefening in noise en drone met een bak vage geluiden, op Tarot Sport laat het duo horen ook het songschrijven ondertussen aardig in de vingers te hebben. Niet alleen hebben de nummers een duidelijke kop en staart, ook kennen de nieuwe liedjes meer opbouw dan ouder werk.

Thema’s

De plaat kent verschillende kleine muzikale thema’s die her en der opnieuw opduiken. Zo komt bijvoorbeeld de synthesizer uit The Lisbon Maru weer terug in Space Mountain en hoor je de Afrikaanse drums van Rough Steez in Olympians stiekem weer voorbij komen.

De zeven losse nummers lopen daarnaast naadloos in elkaar over, een trucje dat zelfs is toe te passen op de gehele plaat. Zo past albumopener Surf Solar weer heel netjes achter afsluiter Flight of the Feathered Serpent, wat Tarot Sport tot een afgeronde organische luisterervaring maakt.

Beats

Opvallend aan Tarot Sport is de overweldigende aanwezigheid van beats, waardoor het geheel veel melodieuzer over komt.

Toegankelijker, zou je ook kunnen zeggen, al valt het te betwijfelen of de geluidsexperimenten van Fuck Buttons ooit écht toegankelijk zullen worden.

Andrew Weatherall (Beth Orton, Primal Scream) tekende voor de productie van de plaat, en verdient daarvoor een dikke pluim. Hij weet de verschillende geluidslagen die Andrew Hun en Benjamin John Power uit hun bizarre instrumentarium toveren overzichtelijk te houden.

Zooitje

In nummers als Phantom Limb, The Lisbon Maru en Olympians gebeurt op het hoogtepunt van de nummers erg veel, en toch wordt het nergens een zooitje.

Die gelaagdheid, in combinatie met de terugkerende thema’s en de stortvloed aan bizarre geluiden maken van Tarot Sport één grote trip, waar je niet eens iets voor geslikt, gesnoven of gerookt hoeft te hebben.

9/10

Fuck Buttons speelt op 9 oktober in de Melkweg in Amsterdam en op 10 oktober in Vera in Groningen.