Met Memoirs Of An Imperfect Angel heeft Mariah Carey een ouderwetse glijplaat gemaakt. Zwoele liefdesliedjes voor amoureuze avonden. Carey levert het additionele gekreun, hoewel minder dan voorheen.

In de jaren ’90 was Carey enorm succesvol, maar begin deze eeuw maakte de diva commerciële en creatieve uitglijers met de albums Glitter en Charmbracelet.

Een paar jaar later krabbelde ze weer op met het zeer degelijke The Emancipation Of Mimi en E=MC2.

Memoirs Of An Imperfect Angel wordt gekenmerkt door een lichte stijlbreuk ten opzichte van de voorgaande twee albums. Deze plaat is vooral erg laidback en Carey grijpt terug naar hitalbums Music Box, Daydream en Butterfly.

Zelfs de verpakking van de cd bevat verwijzingen naar eerdere albums. Carey persifleert hoesfoto’s uit de jaren ’90. Slimme commerciële zet is het minimagazine dat Elle maakte bij het album, met korte artikelen, advertenties en songteksten.

Typisch

Sinds Daydream uit 1995 maakt Mariah Carey slim gebruik van samples. Op deze nieuweling verwerkt Mimi oude nummers van onder andere Cyndi Lauper, DeBarge (met een beat van The Notorious B.I.G.), Ahmad en Barry White tot typische Carey-songs.

Wat ook typisch was aan Mariah Carey-albums in de jaren ’90, waren de powerballads. Eerder al vergreep de zangeres zich aan The Jackson 5 (I’ll Be There), Journey (Open Arms) en Bad Finger (Without You). Ditmaal is Foreigner aan de beurt, met het vaak gecoverde I Want To Know What Love Is.

Middenweg

Hitmakers Tricky Stewart en The-Dream tekenden voor het merendeel van de productie en als belangrijkste coauteurs. Ze weten een mooi afgewogen middenweg te vinden tussen classic Carey en de Mariah van de 21e eeuw.

Het gebruik van prologen, preludes, interludes en reprises lijkt aanvankelijk net zo excessief als de bonusremixen van de single Obsessed. Het draagt er echter aan bij om de plaat als een heuse eenheid te laten klinken.

Slowjams

Na de vervelende openingstrack volgen sterke nummers als H.A.T.E.U., Ribbon, It’s A Wrap en Up Out My Face (met leuke reprise). Het waardeloze ballad-album Charmbracelet uit 2002 verbleekt bij deze ijzersterkte terugkeer naar de slowjams.

Wie niks heeft met de glad geproduceerde nummers van Mariah Carey en haar karakteristieke modulaties, kan Memoirs Of An Imperfect Angel maar beter links laten liggen.

Toch is het een van de beste albums uit haar twintigjarige carrière. Memoirs Of An Imperfect Angel is Mariah in topvorm; een lekker kleffe r&b-plaat zonder rappers.

8/10