Het tweede album van het Britse viertal The Heavy staat een opzwepende mix van soul en garagerock. Zich niets aantrekkend van genre-grenzen levert de band een spannende en afwisselende plaat af.

In hun biografie profileert The Heavy zich als een schizofrene band die moedwillig zoveel mogelijk genres met elkaar vermengt.

Dit resulteerde op hun eerste album in een opzwepende mix van met name Northern soul en garagerock, een lijn die ze op hun tweede plaat voortzetten.

Het album begint met een sample die zo uit een jaren 60 horrorfilm geknipt lijkt te zijn, om daarna naadloos over te gaan in het stomende garagenummer Oh No! Not You Again!. Zanger Swaby klinkt rauw en opzwepend, alsof het hier Sonics-zanger Gerry Roslie betreft.

Sensueel

Maar zijn stemgeluid voegt zich naar de muziek, want op de single How You Like Me Now schakelt Swaby over naar een voller, sensueel geluid dat herinneringen oproept aan Curtis Mayfield.

Deze veelzijdigheid kenmerkt niet alleen de vocalen, maar ook de muziek. Van het op reggaebeats geënte Cause For Alarm tot het theatrale, bijna Kurt Weill-achtige Sixteen, The Heavy beheerst het allemaal. Ondanks deze diversiteit aan invloeden weet de band een eigen identiteit te creëren.

Balans

Die identiteit is mede te danken aan het volle geluid. Bijna alle nummers worden ondersteund door blazers, achtergrondzangeressen of opvallende samples. De balans blijft in het album door de opzwepende, meer soul georiënteerde nummers af te wisselen met een ballad als Stuck en of het sfeervol gearrangeerde Short Change Hero.

Wat ook direct opvalt, is de authentieke sound van de band. The Heavy roept associaties op met roemruchte labels als Motown en Stax. Toch klinkt het nergens gedateerd. Door de knappe mix van stijlen klinkt The House That Dirt Built actueel zonder aan originaliteit in te boeten.

Zweet

Met het tweede album heeft The Heavy een cd afgeleverd waar de sfeer, en in sommige nummers het zweet, vanaf druipt. Eén van de meest warmbloedige en spannende platen van dit moment.

9/10

The Heavy speelt op 22 november in Merleyn in Nijmegen.