In Rebel Kids zegt de band het zelf, het trio is rebels en is niet tevreden met minder dan nog meer. En zo klinkt de muziek ook, het merg moet uit het leven worden gezogen, er moet worden gefeest.

Niet dat het Friese Daily Bread een feestband is. Althans niet in de traditionele betekenis van boerenfeesttenten van de KPJ met de mogelijkheid bladen smijtbier te bestellen.

Elk nummer op deze plaat is echter wel een feest waarop we dan weliswaar niet zijn uitgenodigd, maar wel de toestemming hebben om te dansen.

Dit wordt je ook letterlijk en bijna dwingend duidelijk gemaakt in opener Put Your Shoes On The Dance Floor (“You’re allowed to dance, You’re allowed to move”). Die uitnodigende woorden heb je echter niet nodig.

Opzwepend

De muziek zelf is namelijk opzwepend genoeg om je enigszins ongecontroleerd te laten bewegen. Dit trio is jong, wild en erg enthousiast en dat is in alles terug te horen.

Geen moment dat er ingezakt wordt, tijd wordt gegund adem te halen of even achterover te leunen, Daily Bread moet door en wij moeten mee.

Hoewel het principe vrij simpel is – drums, bas, orgel en zang – weten de drie jonge honden dan ook 34 minuten lang boeiend over je heen te pompen met aanstekelijke maar eenvoudige deuntjes.

Bekend

Een enkel moment klinken de riffjes waar de nummers om heen gebouwd zijn wel heel erg bekend (About Birds And Bees lijkt wel heel erg op dat baslijntje met orgel van The Cure en BlabberMouth doet om onduidelijke redenen aan Joy Division denken).

Toch is dat niet storend, de loopjes worden op eigen wijze gebruikt en ingekleurd en worden daarmee 100% Daily Bread.

Tempo

Wat wel jammer is dat de cd de volle twaalf tracks op eenzelfde tempo lijkt te zijn ingezet. In dat ruime half uur dat de drie over je heen denderen is dat net te trekken, maar dit treintje had geen wagon extra moeten hebben. Nu wordt het bijna eentonig, met een track meer was het saai geweest.

Maar met de groei die de band het afgelopen jaar al heeft laten zien, mag je verwachten dat dit op de volgende geen probleem meer is.

7/10

Daily Bread tourt de komende maanden volop door het land, kijk hier voor precieze data.