Het nieuwe album Sonic Boom van Kiss klinkt als, jawel, Kiss. Nostalgisch en toch niet passé. En de sound van Sonic Boom is enorm. Vol en vet. Krachtig en strijdvaardig. Enkele schoonheidsfoutjes worden oorverdovend verdoezeld en vergeven.

Sinds 2004 bestaat Kiss uit Gene Simmons, Paul Stanley, Tommy Thayer en Eric Singer. In deze bezetting maakte de band in 2004 de prachtige dvd Rock The Nation Live. Bovendien tourt Kiss nog steeds fanatiek en met grote successen de hele wereld rond.

Een nieuw album moest er gewoon van komen. Al is het alleen maar om te bewijzen dat Kiss nog steeds relevant is en geen golden oldie act.

De actuele trend laat Kiss links liggen hoewel de retro- en vintagesound al jaren wordt herontdekt en hervertolkt. De eerste single Modern Day Deliah is het bewijs dat Stanley en co geen buitenstaanders nodig hebben.

Marathonloper

Na Modern Day Deliah overtuigt Kiss met Simmons’ Russian Roulette en het pakkende Never Enough. De riffs zijn deels gerecycled van oudere Kiss-nummers en het basspel van Simmons, dat trouwens op het hele album dik in orde is, pulseert als de hartslag van marathonloper.

Soms gromt die bas als een dikke rottweiler en dat zorgt ervoor dat het ijzersterke I’m An Animal agressief en duister klinkt. Een echte trip naar de jaren zeventig is het bluesy en groovy Hot & Cold. Is dit nummer stiekem geen restnummer van de sessies rond de albums Rock & Roll Over en Love Gun?

Diepgaand

Noch Simmons, noch Stanley schrijft diepgaande teksten. Vooral Simmons rijmt soms op het niveau van een kleuter. Of tekstschrijver van de overheid (Let op Vet). Wat dacht je van ‘I’ve got the power, I’ve got the hour’ of 'This is Russian roulette, one pull of the trigger is all you're gonna get'.

De tekst van de uitsmijter Say Yeah! spant de kroon. Ah, ah, ah. Nu heeft deze meestamper maar een doel: meebrullen. De patriottische bijsmaak van All For The Glory stemt verdacht. Bedacht voor tv-documentaires over oorlogsveteranen? Het zou niet misstaan. Het is trouwens wel een uitstekend nummer. En een glansrol voor drummer Singer. Die zijn naam waar maakt. Wat een hoge, ruwe stem bezit hij.

Gezien het tempo waarin Kiss Sonic Boom heeft gemaakt, met een dergelijk excellent resultaat, zal een vervolg dit keer geen elf jaar duren.

8/10