Een nieuwe liefde, een nieuwe plaat. Als die relatie net zo voortvarend gaat als de eerste single, dan zit rapper Unorthadox goed bij mevrouw Teeuwe. Op de scheidingsplaat klinkt Anouk nauwelijks verbitterd.

Wanneer je de heftige hoesfoto van For Bitter Or Worse ziet, dan verwacht je een boze Anouk. Zeker in combinatie met de titel. Maar de agressieve vocalen op hits als Nobody’s Wife en Everything hoor je op deze plaat nergens terug.

For Bitter Or Worse klinkt zelfs opvallend upbeat en luchtig. De productie is geënt op jaren ’60-rock, -pop en psychedelica. Good God, de eerste single van voorganger Who’s Your Momma, had eigenlijk beter op dit album gepast.

Behalve Three Days In A Row staan er weinig potentiële hits op dit album. Nummers Woman, Today en Hold On zouden prima singlekeuzes zijn. Verder staan er nauwelijks echt aanstekelijke refreintjes op dit album. De songs zijn onderschikt aan de productie.

Zweed

De Zweed Tore Johansson tekende voor die productie. Naast werk voor Zweedse acts als The Cardigans en Titiyo (zus van Neneh Cherry) draaide hij aan de knoppen bij bands als Franz Ferdinand, New Order, Suede en popzangeressen Melanie C, Sophie Ellis-Bextor en Nicole Atkins.

Johansson is na Anouk de voornaamste componist op For Bitter Or Worse. Waar de Amerikaanse sterproducer Glen Ballard op Who’s Your Momma ging voor een grootse Alanis Morissette-achtige sound, kiest Johansson hier voor een ‘vintage’ bandgeluid.

Met veel percussie, een prominent orgeltje en allerlei koortjes creëert Johansson een levendige brei aan geluiden. De speelse productie biedt bovendien meer ruimte voor Anouk om haar soul- en bluesinvloeden te etaleren.

Nederland

Ondanks dat de plaat vrijwel volledig is ingespeeld door Zweedse studiomuzikanten, heeft Anouk de banden met Nederland nog niet helemaal verbroken. Al staan er slechts twee nummers op van de hand van Bart van Veen, voorheen vaste co-auteur.

De samenwerking met Tjeerd Bomhof van Voicst levert twee verrassend goede liedjes op; Woman en Today. Bomhof weet ideeën tot een goed eindproduct te vertalen, zoals hij reeds eerder bewees bij Roosbeef.

Consistent

Anders dan bij albums als Together Alone, Urban Solitude en Hotel New York, heeft For Bitter Or Worse meerdere luisterbeurten nodig om je echt te grijpen. Wel is het één van de meest consistente platen van Anouk.

Niet veel fans van Anouk zullen dit haar beste album vinden, maar deze nummers doen het ongetwijfeld heel erg goed in een liveshow.

7/10