Ga er maar aan staan: een zanger met een van de meest kenmerkende stemmen van de jaren ’90 vervangen. William DuVall, nieuwe zanger van Alice in Chains, laat op de kersverse plaat van deze grungedinosauriërs horen dat het kan.

‘Hope, a new beginning. Time to start living. Like just before we died.’

Zo klinken de eerste regels van Black Gives Way to Blue, het eerste muzikale wapenfeit van Alice in Chains in bijna 14 jaar. De eerste plaat zonder zanger Layne Staley, die in 2002 aan drugs ten onder ging.

Die eerste paar regels dekken verrassend goed de lading van het album. Het is onmiskenbaar Alice in Chains, zonder op enig moment een herhalingsoefening te zijn van eerder werk. Een nieuw begin op vertrouwd klinkende fundamenten.

Nieuwe richting

Opener All Secrets Known, A Looking In View en Check My Brain herbergen nog het meeste van het ‘oude’ Alice in Chains geluid, When The Sun Rose Again en Acid Bubble lijken een logische nieuwe richting op te gaan. Wat experimenteler, meer gepiel met effecten, meer richting het geluid van de soloalbums van zanger-gitarist Jerry Cantrell.

De aandacht verslapt bij enkele ballads. Zo is het tekstuele idee achter Black Gives Way to Blue natuurlijk schitterend, maar de muzikale uitvoering saai en voorspelbaar. Daar helpt die pianopartij van Elton John helemaal niks aan.

Ook Your Decision en het doordreutelende Take Her Out doen bij een tweede luisterbeurt naar de fast forward-knop grijpen.

Hangijzer

Dan het hete hangijzer: is DuVall een waardige vervanger voor Staley? Jazeker. DuVall is een prima zanger, die qua stemkleur erg goed bij Cantrell past. Het is niet de door merg en been gaande schreeuw van Staley, maar ja, daar was er dan ook maar één van. Een kopie daarvan had alleen maar karikaturaal kunnen uitpakken.

Daar waar Cantrell als eeuwige tweede stem mee doet is sowieso vijftig procent van het kenmerkende vocale geluid gegarandeerd. Wie niet aandachtig luistert – of wellicht de achtergrond van de plaat niet kent - zou zo kunnen denken dat Staley nog mee doet.

Black Gives Way to Blue is een mooie aanvulling op de gelukkig weer uitdijende Alice in Chains discografie. Helaas niet een waar de luisteraar steil van achterover slaat, maar wel een die in het huidige muzikale landschap prima overeind blijft.

7/10

Alice in Chains speelt op 19 november in 013 in Tilburg.