Met groots klinkende gitaren, zangharmonieën waar Fleet Foxes trots op zou zijn en ijzersterke melodieën heeft het Amsterdamse Moss een van de leukste Nederlandse platen van het jaar gemaakt.

Moss is de band rond Marien Dorleijn, die jaren geleden als singer-songwriter de Grote Prijs Van Nederland won en als gitarist met Caesar tourde.

Debuutplaat The Long Way Back leverde in 2007 een mooie verzameling ambachtelijke popliedjes volgens het bekende Excelsior-recept op.

Die ambachtelijke popliedjes zijn gebleven maar ze klinken grootser, volwassener en opener dan voorheen. Never Be Scared / Don’t Be A Hero is een overtuigende plaat geworden die zowel op kwaliteit als op toegankelijkheid zijn voorganger voorbijstreeft.

Gas

De band opent na een intro met een handvol sterke liedjes die allemaal zo als single kunnen worden uitgebracht. Hoogtepunt van dat rijtje is het wonderschone Angry Young Man, dat uitmondt in een verstild stukje a capella. Vanaf dat moment neemt Moss soms wat gas terug, zonder dat de plaat ergens inzakt.

De Amsterdammers schamen zich duidelijk niet voor de diverse invloeden maar weten die juist stijlvol in het eigen geluid te verwerken.

Ruimtelijk

De gitaren klinken ruimtelijk en Amerikaans en de zangpartijen en harmonieën zijn van het soort waar Fleet Foxes graag gebruik van maakt, maar dat alles is wel verpakt in het tempo en de pakkende melodieën die zo kenmerkend zijn voor Moss.

Een knappe prestatie is het, om een plaat te maken die even opgewekt als melancholisch klinkt en die zowel groots als authentiek is. Moss doet het, en de vraag is of er dit jaar nog Nederlandse bands komen die daar aan gaan tippen.

8/10

Moss presenteert Never Be Scared / Don’t Be A Hero op 10 oktober in de Melkweg in Amsterdam. Daarna tourt de band door heel Nederland. Kijk voor de precieze data op de Myspace van Moss.