Toen medeoprichters Billy Powell en Ean Evans begin 2009 kort na elkaar overleden, leek het doek definitief gevallen voor de southern rockband Lynyrd Skynyrd.

De drie belangrijkste leden, waaronder zanger Ronnie van Zant, waren immers in 1977 al omgekomen tijdens een vliegtuigcrash.

Tien jaar later kwamen de overgebleven leden weer bijeen en sindsdien is Lynyrd Skynyrd weer druk bezig met optreden en albums opnemen.

De successen uit de jaren ’70 – met hits als Sweet Home Alabama en Free Bird – bleven uit. Als je remakes van Will To Power en Kid Rock niet meetelt, althans.

Lynyrd Skynyrd wil uitstralen nog steeds strijdvaardig te zijn. De opener op Gods & Guns is de single Still Unbroken. “I’m not dead, at least, not yet”, zingt Johhny Van Zant.

Dit is het eerste teken van leven van de band sinds de dood van Powell en Evans en vooral een statement naar de buitenwereld.

Herhaling

Het gedachtegoed van het oude Lynyrd Skynyrd leeft eveneens voort. Dat blijkt duidelijk uit de herhaling van thema’s. Zo is Southern Ways een rechtstreekse rip-off van de klassieker Sweet Home Alabama.

Floyd is een zompige moerasrocker en het patriottisme komt bovendrijven op That Ain’t My America. Van Zant lijkt een trots lid van de National Rifle Association te zijn wanneer hij zingt over Gods & Guns: “That’s what this country’s founded on”.

God

Andere voor de hand liggende thema’s zijn de problemen van de Amerikaanse arbeidersklasse, God, ongeloof in politiek, Amerikaanse soldaten in het buitenland en jeugdmijmeringen.

Lynyrd Skynyrd is de VS op zijn smalst. De band vermijdt zorgvuldig niet te vervallen in de clichés van zogenaamde rednecks, maar de denkbeelden liggen duidelijk aan de rechterkant van het politieke spectrum.

Up-to-date

Muzikaal klinkt Lynyrd Skynyrd opvallend up-to-date. Dat is te danken aan producer Bob Marlette, die eerder werkte met onder andere Alice Cooper, Seether, Labi Siffre, en Leah Andreone.

Nummers Simple Life en Unwrite That Song zouden rechtstreeks uit de pen van Jon Bon Jovi kunnen komen. Als geheel had Gods & Guns net zo goed een album van Nickelback kunnen zijn.

Nieuw publiek

Voor liefhebbers van het oude Lynyrd Skynyrd zijn er ouderwetse gitaarsolo’s, al mikt de band vooral op nieuw publiek. Van originaliteit moeten Van Zant en consorten het in ieder geval niet hebben.

Voor de echte fans is er een special edition-uitgave met een bonus-cd. Hierop zes extra liedjes, waarvan drie live. Uiteraard is Sweet Home Alabama daar een van.

6/10