Eens in de zoveel tijd komt er een band voorbij die het net iets anders en beter doet dan de rest. Zo ook Baddies. Nadat Arctic Monkeys de donkere kant opgingen en Bloc Party de elektronische is Do The Job een welkome verfrissing.

Als Britpopbandje heb je het natuurlijk niet makkelijk. Elke week komen er wel weer een paar cd's uit Engeland die een gooi doen naar een hype. Nu lijkt het erop dat er een voorlopige winnaar is.

Baddies klinkt als Klaxons met de hitpotentie van Kaiser Chiefs. Maar vooral is de band uit Essex één grote brok energie. Een festivalband pur sang. Geen moeilijke teksten en ingewikkeld gedoe. Gewoon genieten, springen met z’n allen en even alles vergeten.

Teksten

Vanaf Tiffany.. I'm Sorry blijkt dat het vooral om de muziek gaat. Teksten als 'I wasn't seven I was six years old' behoeven geen grondige analyse. Het is gewoon feestmuziek. Precies op het moment dat Kaiser Chiefs aan populariteit inleveren kan dat nog wel eens een meesterzet blijken.

Open One Eye doet niet veel moeilijker met 'We all sleep better tonight if we open one eye'. Logisch, onlogisch of iets er tussenin. Het maakt ook eigenlijk niet uit. De tekst blijft hangen en dat is waar het om gaat.

Feest

De nummers op Do The Job bestaan voornamelijk uit de soort praatzang van Webster in de coupletten en catchy zanglijntjes in het refrein. De muziek is misschien niet heel bijzonder, maar wel dusdanig energiek en verfrissend om indruk te maken.

Behalve Klaxons komen ook namen als The Hives en Talking Heads naar boven drijven. Lekker rebels dus. Dat feest gaat de hele plaat door. Opmerkelijk genoeg zonder te vervelen.

Hopelijk zet Baddies een nieuwe trend en is het eindelijk eens over met het binnen de lijntjes kleuren in de Britpop. Do The Job is een gevarieerde plaat met één gemeenschappelijke deler: feest. Dit jaar ongetwijfeld een grote hit op de festivals.

8/10