Vic Chesnutt - At The Cut

In 2007 kwam Chesnutt met zijn eerste plaat op het Constellation label, zijn dertiende sinds hij werd ontdekt door Michael Stipe. Hoewel het aan de rolstoel gebonden leven van de man nu niet bepaald van geluk overstroomd is de stap naar het label geen ongelukkige geweest.

At The Cut gaat dan ook door op de lijn die ingezet werd op North Star Deserter.

Net als bij de voorganger ging Chesnutt de studio in met leden van A Silver Mt. Zion en Fugazi gitarist Picciotto. Het resultaat zijn tien donkere, minimale, alt.country nummers met hier en daar scheurende gitaren, maar vooral met heel veel dreigende rust.

De naald net in de groef valt de schaduw al uit de boxen. Chesnutt brengt ons het woord van de antiheld: “I, uh, I, I am a coward”. Donker als Sun Kil Moon/Mark Kozelek maar met de spanning van zware doom valt zijn blues de kamer binnen.

Gevaarlijke keuze om met Coward te beginnen, misschien wel het hoogtepunt van de plaat.

Bombast

Na de bombast van de aftrap, valt in eerste instantie When The Bottom Fell Out een beetje tegen. Als je echter aandachtig gaat luisteren naar dit fluisterliedje hoor je zelfs de hond in de kamer ernaast blaffen.

Daar waar het eerste nummer overrompeld in knallers, wordt hier gekozen te overrompelen in stilte. En zo zit eigenlijk de hele plaat in elkaar. Afwisseling tussen groot en klein, scheuren en slepen.

Takken

Krijst in het prachtige Chinaberry Tree de gitaar nog door de takken, in Chain rammelt hij door een trage wals langs een huppelende piano.

Beide aspecten in de muziek worden even sterk gebracht, zowel het schreeuwen als het fluisteren. Elke toon op deze plaat is overtuigend.

Rook

Of het nu bruin-café-jazz is waar de walmen rook omheen dwarrelen of naar postrock neigende alt.country, Chesnutt knijpt in je onderbuik en trekt je mee het donker in.

At The Cut is een plaat die je voelt. Geen overdreven sentiment, geen toon teveel, geen traan om de tranen, maar eerlijke uit het hart gezongen donkere alt. country.
Chesnutt hoort bij de groten, en bewijst dat met deze plaat weer.

8/10

Tip de redactie