New Cool Collective staat bekend om hun jazzy geluid en constante innovatie qua muziek. Op het nieuwe album Sugar Protocol gaat de band de samenwerking aan met bands van andere werelddelen.

Het resultaat is zeer muzikaal album met veel verschillende invloeden. Want het jazzy geluid van de New Cool Collective wordt op dit album aangevuld door Los Papines.

De typisch Zuid-Afrikaanse instrumenten van ‘een van de beste rumbabands ter wereld’ geven het album een zeer zomers geluid.

En met ritmische ondersteuning van de Keniaanse drumband Mapacha wordt het zonnige element in de muziek nog extra benadrukt.

Reis

Daarnaast valt op dat het album haast in één take opgenomen lijkt te zijn. De nummers lopen moeiteloos in elkaar over en nemen de luisteraar mee op een muzikale reis.

Ook laat New Cool Collective zich weinig gelegen liggen aan de standaardregels van de popmuziek. Alle nummers worden rustig opgebouwd vanuit de basis, en de muzikanten maken een solo op de partij als zij dat lekker vinden klinken.

Daardoor lijkt Sugar Protocol maar uit een één uur durend nummer te bestaan, terwijl het album toch echt in negen nummers is onderverdeeld.

Rustig

Hoewel zeer veel instrumenten worden bespeeld op het album, waaronder meerdere percussionisten en blazers, heeft Sugar Protocol een rustig en gecontroleerd geluid. Op geen enkel moment vervallen de muzikanten in een kakofonie van geluid.

Wat dat betreft is er dus echt sprake van een muzikale aanvulling. De samenwerking tussen de bands is zeer soepel, en het album lijkt te zijn ingespeeld door één formatie. En dat is knap als je beseft hoe veel muzikanten in de drie formaties bij elkaar zitten.

Sugar Protocol is een heerlijk zomerse plaat, die de druilerige dagen van de herfst al bij de eerste tonen doet vergeten.

8/10